Burse - Fonduri mutuale

Investitorii în fonduri preferă acţiunile străine în locul celor româneşti

Investitorii în fonduri preferă acţiunile străine în...

Autor: Roxana Pricop

19.11.2015, 08:00 495
Activele fondurilor de acţiuni cu pla­samente în companii listate la bursa din Bu­cureşti au crescut cu 70 milioane de lei în pri­mele zece luni ale anului, până la 360 milioane de lei, nivel sub avansul de peste 200 milioane de lei raportat de activele fondurilor străine de acţiuni distribuite local.
 
Un efect negativ al sumelor mici care intră în fondurile locale de acţiuni este faptul că emitenţii de pe bursa de la Bucureşti nu se pot baza pe fondurile locale în cazul unor oferte publice de acţiuni.
 
Fondurile locale de acţiuni investesc în principal în acţiuni româneşti precum cele ale BRD, Banca Transilvania, Electrica, Romgaz sau Petrom, în timp ce fondurile străine de ac­ţiuni oferă investitorilor locali acces la com­panii globale precum giganţii Apple, Alpha­bet, Microsoft sau Samsung. O situaţie aparte este dată de fondul NN Romanian Equity, fond înregistrat la Luxemburg dar ad­mi­nistrat local, care investeşte circa 60% din ac­tive pe bursa de la Bucureşti, iar restul pe bursele din regiune – Po­­lonia, Ungaria, Cehia. Aso­ciaţia Administra­to­rilor de Fon­duri îl tratează ca fond străin, şi la fel a făcut şi ZF pentru cal­culele din acest articol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO