Burse - Fonduri mutuale

Investitorii încă nu îndrăznesc să-şi părăsească refugiile în care se ascund de furtuna de pe pieţele financiare asiatice

Economiştii cred că slăbiciunile economiei mondiale şi volatilitatea de pe pieţe vor determina Fed mai degrabă să amâne o nouă majorare de dobândă.

Economiştii cred că slăbiciunile economiei mondiale şi volatilitatea de pe pieţe vor determina Fed mai degrabă să amâne o nouă majorare de dobândă.

Autor: Bogdan Cojocaru

27.01.2016, 00:04 1792
Randamentele obligaţiunilor germane cu scadenţa la doi, trei şi cinci ani au atins minimul istoric ieri. La fel au făcut şi bondurile pe termen scurt ale Austriei şi Olandei, iar preţul aurului a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele două luni, semn că investitorii nu-şi părăsesc refugiile în care se ascund de furtuna de pe pieţele financiare asiatice.

Totuşi, investitorii au profitat ieri de calmul oferit de veşti încurajatoare de pe piaţa petrolului pentru a cumpăra acţiuni europene şi americane, dând astfel un impuls ascendent  burselor care au deschis în scădere uşoară. Bursele europene au închis şedinţa de ieri pe verde, iar bursa de la Bu­cureşti şi-a temperat scăderea până la un minus de 0,1% faţă de o scădere de până la 1,7% în prima parte a zilei. Bursele americane au deschis ieri pe plus.

Analiştii băncii americane Morgan Stanley cred că activele guvernamentale care aduc venituri fixe precum obligaţiunile din diferite ţări ale lumii reprezintă afaceri bune în actualele condiţii, scrie CNBC.

„Există întotdeauna o piaţă bull pe undeva şi acum o astfel de piaţă sunt obligaţiunile guverna­men­tale“, se arată într-o analiză a băncii.

Strategii cred că yieldurile bonurilor ameri­cane de trezorerie cu scadenţa la zece ani vor ajunge la 1,5-1,7% de la nivelul actual de 2%. Ei văd oportunităţi şi în zona euro şi în obligaţiunile nipone mulţumită continuării programelor de stimulare monetară ale Băncii Centrale Europene şi Băncii Japoniei.

„Preţurile obligaţiunilor, care mişcă în direcţia opusă yieldurilor, se duc în sus, dar trebuie să ne gândim cât de departe poate ajunge ascensiunea. Piaţa are nevoie de veşti puternice pentru a se menţine la aceste niveluri. De aceea suntem destul de prudenţi“, a spus Orlando Green, strateg la Credit Agricole, citat de Bloomberg.

Referitor la SUA, unde banca centrală (Rezerva Federală - Fed) a dat anul trecut startul normalizării politicii monetare cu prima majorare de dobândă din ultimul deceniu, analiştii de pe Wall Street se aşteaptă ca următoarea majorare de dobândă să fie în luna mai, potrivit unui sondaj al CNBC. Economiştii cred că slăbic­i­u­nile economiei globale şi volatilitatea recentă de pe pieţe vor determina Fed mai degrabă să amâne o nouă majorare în loc să renunţe la ea anul acesta. Circa 88% din cei chestionaţi au spus că ur­mătorul pas al băncii centrale va fi să majoreze dobânda. În decembrie, cea mai mare parte din ei credeau că Fed va face acest pas în aprilie.

Doar 13% din analişti cred că următoarea mişcare a instituţiei va fi să reducă  dobânda sau să lanseze un nou program de achiziţii de active.

Pe piaţa materiilor prime preţurile petrolului au fluctuat în jos şi în sus, depăşind în cele din urmă pragul de 30 de dolari pe baril, după o scădere de aproape 6% luni.   

Preţurile s-au stabilizat peste acest nivel mulţumită speranţelor că OPEC, un cartel al mai multor ţări exportatoare de ţiţei, şi alţi producători care nu fac parte din organizaţie se apropie de o înţelegere pentru rezolvarea problemei uneia dintre cele mai mari supraproducţii din istorie, notează Reuters.

OPEC le cere din nou producătorilor rivali să taie producţia alături de ei, dar Rusia, considerată un jucător-cheie în această afacere, a refuzat până acum să coopereze. Însă ministrul irakian al petro­lului a spus că a începută să apară o oarecare flexi­bi­litate pentru un acord între OPEC şi pro­du­că­torii din afara organizaţiei. Pe de altă parte, un oficial din Kuweit a minimalizat perspectiva unei reuniuni de urgenţă a reprezentanţilor OPEC şi a prezis că 2016 va fi un an dificil pentru preţuri, care vor rămâne reduse. El a subliniat astfel şansele reduse ca exportatorii să ajungă la o înţelegere pentru înlăturarea excesului de ofertă.

Mark Yusko, investitorul care anul trecut a prezis că preţurile ţiţeiului vor ajunge la 30 de do­lari pe baril şi că mai degrabă deflaţia decât inflaţia va deveni o problemă majoră pentru lumea dez­vol­t­ată, a adus mai multe veşti proaste pentru in­ves­titori. Yusko este CEO al Morgan Creek Ca­pital Management. El crede că ridicarea sanc­ţiunilor impuse iranului şi reticenţa Arabiei Saudite de a reduce producţia sunt doar doi dintre factorii care vor continua să zdrobească preţurile energiei.

„Nu este nicio şansă să vedem vreun salt în sus al petrolului“, a spus Yusko. El se aşteaptă la un „faliment zgomotos“ din partea a cel puţin unuia  dintre marii producători de materii prime. El a indicat în special spre compania de minerit şi de trading de materii prime Glencore, ale cărei acţiuni au scăzut cu aproape 70% în ultimul an.

De asemenea, Yusko crede că o recesiune va veni „la fel de sigur cum soarele răsare“. Însă încă nu se poate decide care din marile economii ale lumii va surprinde printr-o recesiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO