Burse - Fonduri mutuale

Investitorii încep să îşi lichideze din titlurile de stat

Investitorii încep să îşi lichideze din titlurile de...

Autor: Roxana Pricop

08.07.2015, 00:04 521

Un pachet de o mie de titluri de stat cu scadenţa în anul 2021 şi cu o dobândă fixă de 5,95% pe an a fost transferat în şedinţa de ieri pentru o sumă de 11,335 milioane de lei, în cadrul unei singure tranzacţii.

Preţul la care au fost transferate titlurile a fost cu 5% mai mare decât referinţa anterioară, din mai 2013, când a avut loc cea mai recentă tranzacţie cu titlurile de stat B2106A.

Tranzacţia de ieri are loc în condiţiile în care luni 29 mai un pachet de 15.900 de titluri de stat cu o valoare nominală de 1.000 de lei (desinate popu­laţiei) a fost transferat, tot printr-o singură tranzacţie, pentru o sumă de 15,964 milioane de lei (3,5 mil. euro), marcând astfel un preţ cu 0,37% mai mare decât cel pe care l-a obţinut cumpărând în cadrul ofertei publice derulate în perioada 8-19 iunie.

Cele 15.900 de titluri vândute printr-o singură tranzacţie săptămâna trecută reprezintă aproape un sfert din totalul titlurilor de stat scoase la vânzare de Ministerul Finanţelor în cadrul primei oferte de titluri de stat destinate popu­laţiei. Un număr de 1.236 de per­soane fizice au cum­părat obligaţiuni de stat destinate popu­laţiei, fiecare titlu de stat având o dobândă de 2,15% pe an şi o maturitate de doi ani. Tranzacţiile cu titlurile de stat s-au înteţit în ultima perioadă în condiţiile în care pieţele financiare au fost volatile din cauza incertitudinilor privind situaţia Greciei în zona euro.

Managerii locali de fonduri se aşteaptă ca piaţa titlurilor de stat să fie mai afectată de criza din Grecia decât piaţa locală de acţiuni, prin creşterea dobânzilor, şi deci a costurilor de finanţare pentru statul român. Ieri, ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a declarat că a luat în calcul mai multe scenarii privind creşterea costurilor de finanţare pentru România din cauza situaţiei din Grecia, potrivit Mediafax, precizând că este un „cost suportabil“.

Ministerul Finanţelor a respins luni 6 iulie toate ofertele primite de la bănci în cadrul licitaţiei cu obligaţiuni de stat cu scadenţa pe şase ani, prin care intenţiona să atragă 300 mil. lei (67 mil. euro). Cele şase bănci participante la licitaţie au plasat oferte de 210 mil. lei, sub valoarea din prospect.

Pentru luna iulie, statul şi-a propus să atragă 2,5 miliarde de lei prin emisiunea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat. Luna trecută, statul a împrumutat aproape 2 miliarde de lei prin certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat. Pentru acest an, finanţele şi-au propus să împrumute 40 miliarde de lei prin vânzarea pe piaţa internă de certificate de trezorerie şi obligaţiuni. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO