Burse - Fonduri mutuale

Investitorii par să fie optimişti. Indicele bursei de la Bucureşti, la maximul anului după şapte săptămâni consecutive de creştere

Investitorii par să fie optimişti. Indicele bursei de...

Autor: Liviu Popescu

29.08.2016, 00:08 1294

♦ Indicele de referinţă al BVB a ajuns vineri la 6.985 puncte, cel mai ridicat nivel din 2016

♦ Faţă de ultima şedinţă din 2015, BET este mai mic cu doar 0,27%

♦ Acum nouă săptămâni, BET deschidea la minimul anului.

Indicele BET, referinţă pentru bursa de la Bucureşti, a închis vineri la cel mai ridicat nivel din 2016 şi a recuperat mai ales în timpul verii, care de obicei era considerat un sezon de amorţire bursieră, mare parte din pierderile suferite în lunile ianuarie şi februarie.

Indicele, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, s-a poziţionat pe o pantă ascendentă din luna iulie şi a avut şapte săptămâni consecutive de creştere, iar vineri a ajuns la 6.985 de puncte. Astfel, BET a închis vineri în apropierea nivelului de la finele anu­lui 2015, cu o variaţie de minus 0,27%. Anul 2015 a închis la 7.004 puncte. „Performanţele BET din ultimele săptămâni sunt impre­sionante, având în vedere că în urmă cu doar nouă săptămâni, BET-ul atingea un minim anual de 5.899 de puncte pe fondul Brexit-ului, adică o scădere de 15,77% faţă de sfârşitul anului trecut“, spune Ronnie Khreis, analist la compania de brokeraj Intercapital.

Brexit-ul a luat prin surprindere pieţele finan­ciare, iar DAX, indicele bursei din Ger­mania, una dintre cele mai mari din Europa, a scăzut cu aproape 10% după rezultat, mai mult chiar şi decât scăderea înregistrată în ziua de după anunţul falimentului Lehman Brothers, care a dus la criza din 2008-2009. Însă la doar câteva săptămâni de la Brexit, pieţele au reacţionat pozitiv, chiar şi cea de la Bucureşti.

Indicele BET a crescut în luna august cu 4% (spre comparaţie dobânda medie la depozitele în lei este de 1% pe an), ceea ce ar putea să schimbe eticheta pusă în ultimii ani de „amorţire“ în timpul sezonului estival. Pe partea de volume însă, vara aceasta s-a încadrat în tabloul de amorţire caracteristic acestei perioade din ultimii ani.

„În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor acţiunilor, dacă începutul de an este privit cu optimism şi aşteptări de creştere, sezonul estival a fost de-a lungul anilor o perioadă de amorţire sau chiar de scădere. Vara aceasta a debutat însă bine“, consideră Simion Tihon de la Prime Transaction. Bursa de la Bu­cu­reşti are şanse mari să închidă anul pe plus, însă 2016 s-ar încadra ca fiind un an atipic, cu scăderi în primele luni şi perioade de dez­morţire în vară. Multe dintre acţiuni, mai ales cele din sectorul bancar, au reuşit să atingă în vară cele mai ridicate cotaţii ale anului, iar brokerii spun că acest lucru ar putea continua şi în rândul emitenţilor de talie medie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO