Burse - Fonduri mutuale

Investitorii pariază pe structurate când bursele cad

Investitorii pariază pe structurate când bursele cad

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Daniela Pricop

04.08.2011, 00:06 803

Produsele structurate de la Bucureşti destinate inves­tito­rilorcu profil ridicat de risc au revenit în atenţia specu­lato­rilor,înregistrând creşteri importante ale volumelor tran­zac­ţio­nate înultimele şedinţe bursiere, pe fondul volatilităţii ridi­cate de pepieţele financiare.

Speculatorii au pariat în ultimele zile peste un milion deeuro pe creşterea indicelui german DAX prin intermediulcon­tractului Dax Turbo Long (simbol bursier EBDAXTL4), a căruivaloare a scăzut ieri într-o singură zi cu peste 25%.

Investitorii care au cumpărat aceste contracte au pariat pe ocreştere a bursei germane după decizia Congresului SUA de a ridicaplafonul datoriei de stat. Altfel spus, inves­ti­torii au pariat peo apreciere a pieţei germane de acţiuni ca ur­mare a acesteidecizii, lucru care nu s-a întâmplat, şi au pierdut astfel 25% dinbani într-o singură zi.

Acest certificat este unul dintre cele mai lichide dintreprodusele structu­ra­te listate la Bursa din Bu­cu­reşti, luni şimarţi (pe 1 şi 2 au­gust) fiind realizate tran­zac­ţii zilnice deaproa­pe 2 mil. lei. Certi­fi­ca­tul a ajuns la fel de lichid caacţiunile unui SIF.

Unul dintre principalele motive pentru care specu­la­to­rii seîndreaptă către aces­te instrumente este că pot câştiga bani şicând bursele şi pre­ţurile activelor scad, aşa cum este cazulcertificatului turbo short pe indicele ger­man DAX, în timp ce înacţiuni cotate pot înregistra profit doar dacă acţiunile cresc.

Erste a introdus de curând la tranzacţionare pe bursă două noicontracte de acest tip cu activ pe aur şi argint care mi­zează pescăderea cotaţiilor metalelor preţioase.

Creşterea spectaculoasă a preţului aurului în acest an a atrasspeculatorii care au achiziţionat ieri contracte structu­ra­te cuactiv suport pe aur în valoare de 67.000 lei prin interme­diulcertificatelor Gold Turbo Long 3 emis de Erste Bank. Prin achiziţiaacestor certificate, investitorii au pariat pe o apre­ciere acotaţiei aurului, pariu ce le-a adus ieri un câştig de circa11%.

Toate aceste contracte se tranzacţionează în marjă, ceea ceînseamnă că la o creştere a activului suport (ex: indicele DAX sauaur) speculatorul va câştiga de câteva ori mai mult decât variaţiaactivului, dar poate să-şi piardă foarte uşor aproape toţi baniidacă preţul nu se mişcă în direcţia dorită.

În şedinţa de ieri, investitorii au tranzacţionat produsederivate în valoare totală de 1,5 milioane de lei. Pe piaţa deacţiuni, s-au rulat titluri în valoare de 18,2 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO