Burse - Fonduri mutuale

Investitorii preferă „deal“-urile cu acţiunile bancare în locul pieţei principale

Investitorii preferă „deal“-urile cu acţiunile...

Autor: Ioana Tudor

30.07.2014, 00:06 510

Volumele tranzacţionate pe piaţa principală „Regular“ şi pe cea „Deal“ ale bursei de la Bucureşti au fost aproape egale în ultimele şase luni ale anului în cazul celor mai lichide cinci companii, ceea ce reprezintă un semn al gradului scăzut de maturitate al pieţei locale de capital.

Cele cinci companii luate în consi­derare sunt Fondul Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), Banca Transilvania (TLV) şi BRD SocGen (BRD). În cazul celor două bănci, volumele de acţiuni tranzac­ţio­nate pe piaţa „deal“ le depăşesc pe cele de pe piaţa regular.

Tranzacţiile de tip „deal“ sunt tran­zac­ţii negociate între doi parteneri şi se realizează pe un segment separat al Bur­sei de Valori Bu­cu­reşti. Aceste tran­zacţii au o valoare minimă de 50.000 de euro, fi­ind astfel acce­sate de in­ves­titorii cali­ficaţi şi de fon­durile de in­ves­tiţii. Ter­menii tranzac­ţi­ilor de tip „deal“ sunt de obicei stabiliţi îna­in­te ca acestea să fie încheiate, iar pre­ţul acţiunilor poate diferi de cel la care sunt tranzacţionate acţiu­ni­le pe piaţa princi­pală (regular).

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

„Faptul că investitorii preferă piaţa „deal“ arată gradul de maturitate al pieţei, care nu este una dezvoltată ca număr de investitori. Dacă ar fi o piaţă cu multe ordine şi mulţi investitori, n-ar fi nevoie de tranzacţii deal pentru că s-ar găsi o contraparte în piaţă“, a afirmat pentru ZF Lucian Isac, directorul gene­ral al societăţii de brokeraj Estinvest.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

WikiZF: Profilul companieiRomgaz

În ultima jumătate de an, investitorii au tranzacţionat pe piaţa principală un număr de 1,5 miliarde de titluri aparţinând celor cinci emitenţi, iar pe piaţa deal volumele tranzacţionale au atins 1,2 miliarde.

WikiZF: Profilul companieiBanca Transilvania

WikiZF: Profilul companiei BRD SocGen

„Investitorii preferă tranzacţiile «deal» pentru că este mai simplu pentru brokeri să găsească o contraparte la ordinele clienţilor şi preferă să negocieze direct“, a explicat Isac.

„Într-o piaţă dezvoltată, tranzacţiile de tip deal sunt o excepţie, nu o regulă“, a spus directorul general al Estinvest.

Investitorii au făcut tranzacţii de tip „deal“ cu 656 milioane de acţiuni FP în perioada analizată. În cazul Petrom şi Romgaz, volumele tranzacţionate pe piaţa „deal“, respectiv 224,1 milioane de acţiuni Petrom, 5,7 milioane de ac­ţiuni Romgaz, au depăşit jumătate din volumele tranzacţionate pe piaţa prin­cipală, de 415,4 milioane, respectiv 8,9 milioane.

În ceea ce priveşte Banca Transil­va­nia, investitorii au preferat piaţa „deal“, un­de au tranzacţionat 285,4 milioane de ac­ţiuni, comparativ cu 101,4 milioane tranzac­ţio­na­te pe piaţa re­gular. O situaţie ase­mă­nă­toare se re­gă­seş­te şi în cazul BRD.

În ul­ti­mele şa­se luni, 39 de mi­lioane de ti­tluri BRD au făcut obiec­tul tran­zac­ţi­ilor „deal“, în timp ce pe piaţa prin­cipa­lă au fost tran­zac­ţio­nate 12,9 mi­lioane de titluri.

„În cazul aces­tor două bănci a fost vorba, probabil, de pachete mai mari, care nu pot fi executate altfel în piaţă“, a afirmat Lucian Isac.

Anul acesta, pe BVB s-au tranzac­ţio­nat un număr de 7,3 miliarde de acţiuni, în valoare de 8,1 mld. lei. Fondul Proprietatea, Petrom, Romgaz, Banca Transilvania şi BRD au o valoare totală de piaţă de 62,06 mld. lei, ceea ce repre­zintă jumătate din capitalizarea BVB. Evoluţia acţiunilor celor cinci emitenţi a variat între 0% (BRD) şi 8,3% (Banca Transilvania) în ultimele şase luni.

Pe BVB sunt listate 84 de companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO