Burse - Fonduri mutuale

Investitorii români iubesc Viena, dar nu le place Varşovia

Investitorii români iubesc Viena, dar nu le place Varşovia

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Pricop, Monica Juganaru

09.01.2013, 00:04 1260

Interesul investitorilor români pentru bursa de la Viena a crescut considerabil anul trecut, astfel că rulajul cumulat al Broker Cluj şi BT Securities, singurii intermediarii din România care tranzacţionează direct la bursa austriacă, a urcat la 73,4 mil. euro, fiind de peste şase ori mai mare faţă de 2011.

În schimb, bursa poloneză a atras tranzacţii de sub un milion de euro anul trecut din partea investitorilor locali.

Broker a realizat în 2012 schimburi de 48,4 mil. euro la Viena, mult peste rulajul înregistrat pentru 2011, de 1,43 mil. euro. "Investitorii sunt tot mai mult tentaţi să tranzacţioneze şi pe pie­ţele internaţionale, bucurându-se de o gamă largă de instrumente financiare cu lichiditate mult mai mare decât în România", a declarat Darie Moldovan, specialist produse noi în cadrul Broker.

El a spus că investitorii au preferat în general acţiunile componente ale indicelui ATX, companii în general cu notorietate. Faptul că multe din compani­ile austriece, precum Erste Bank, Immofinanz, OMV, Strabag, Voestalpine, au operaţiuni şi subsidiare în România i-a făcut pe investitorii români să fie atraşi şi să înţeleagă mai bine potenţialul companiilor austriece.

Valoarea tranzacţiilor intermediate de BT Securities s-a ridicat la 25 milioane de euro anul trecut, de la 10,2 milioane de euro în 2011.

Pe bursa de la Bucureşti, BT Securities a încheiat anul pe poziţia a şaptea în topul brokerilor, cu operaţiuni de 194 mil. euro, în scădere faţă de 2011, iar Broker s-a clasat pe locul zece cu transferuri de 147 mil. euro.

Pe Bursa de la Varşovia, cea mai mare din Europa Centrală şi de Est, investitorii români sunt mai puţin activi. Carpatica Invest a rămas singurul broker care tranzacţionează direct, după ce BT Securities s-a retras la începu­­tul acestui an. În 2012, BT Securities a intermediat tranzacţii cu acţiuni ale compani­ilor poloneze de 3,11 mil. zloţi (740.000 de euro), iar Carpatica Invest a intermediat tranzacţii de 100.000 de zloţi (23.000 de euro), potrivit informaţiilor furnizate de bursa de la Varşovia.

Pe de altă parte, Bursa de la Bucureşti duce mare lipsă de investitori noi, iar în 2012 au ieşit sau au anunţat că vor ieşi nouă intermediari, numărul caselor de brokeraj şi al băncilor care activează în brokeraj coborând la 51.

Retragerea unor nume mari de pe piaţa de brokeraj face bursa locală şi mai puţin vizibilă pentru investitorii străini. Contracţia din piaţa de brokeraj vine în condiţiile în care tranzacţiile cu acţiuni, care reprezintă principala sursă de venit a brokerilor, au scăzut cu 25% în 2012, ajungând la 7,43 mld. lei, de la 9,93 mld. lei în 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO