Burse - Fonduri mutuale

Investitorii s-au întors mai optimişti după sărbători

Investitorii s-au întors mai optimişti după sărbători

Autor: Monica Juganaru

23.04.2014, 00:03 419

Bursa a crescut cu 0,5%, trasă în sus de creşterile de pe plan extern, după ce indicele DAX s-a apreciat ieri cu 2%, însă lichiditatea s-a menţinut foarte scăzută, în condiţiile în care o parte din investitori au profitat de sărbători pentru a-şi prelungi vacanţa şi nu au fost prezenţi la tranzacţionare.

Bursa din SUA a urcat în debutul şedinţei cu 0,5% şi s-a apropiat din nou de maximele istorice, creş­teri susţinute con­sem­nând ieri cele mai multe burse din regiune.

Transferurile cu ac­ţiunile Fondului Pro­prie­tatea au asigurat 54% din lichiditatea de doar 24,98 milioane lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a închis în creş­tere uşoară, cu 0,33%, iar titlurile companiilor din sectorul ener­getic au plasat indicele BET-NG cu 0,9% peste sesiunea anterioară.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,2%.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au crescut cu 0,23% şi, respectiv, cu 0,43%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 24,98 milioane lei (5,6 mi­lioane euro), iar 54% din lichiditatea pieţei au reprezentat două deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea (9,73 mi­lioane lei) şi transferuri direct în piaţa principală, de 3,74 milioane lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut nesemnificativ, la 0,8085 lei.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Al doilea rulaj din piaţă, de 2,21 mi­lioane lei, a fost înregistrat pentru acţiunile Transelectrica (TEL), care au crescut cu 2,72%, la 18,85 lei.

În sesiunea precedentă, lichiditatea a urcat la maximul ultimelor cinci luni datorită deal-urilor prin care Bank of Cyprus a vândut 10% din acţiunile BT, pentru 368,1 milioane lei (82,5 milioane euro).

SIF Muntenia a cumpărat vineri un pachet de 4,07% din acţiunile Băncii Transilvania (TLV) de la Bank of Cyprus, plătind 150,3 milioane de lei (33,69 milioane de euro), iar SIF Moldova (SIF2) a preluat 3,5% din titluri, în schimbul a 128,9 milioane lei (28,9 milioane euro).

În urma opera­ţiu­nilor, participaţia SIF Moldova a crescut la 8,53% din acţiunile Băncii Transil­vania.

WikiZF: Profilul companiei Transelectrica

Potrivit portofoliului raportat pentru finalul anului trecut, SIF Mun­tenia mai deţinea 0,21% din capi­talul băncii.

Deal-urile prin care a fost transferat pachetul de 9,99% din acţiunile Băncii Transilvania au fost realizate la preţul de 1,67 lei/acţiune, cu 7,73% sub ultima cotaţie de joi din piaţa principală.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

Titlurile băncii au închis sesiunea de marţi la un preţ de 1,8 lei, cu 0,22% peste nivelul de vineri, iar operaţiunile au însumat 1,29 milioane lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,9%, susţinute de rezultatele bune raportate de companii, linia fiind urmată şi de acţiunile de pe Wall Street.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO