Burse - Fonduri mutuale

Investitorii, scoşi din letargie de Fondul Proprietatea

Investitorii, scoşi din letargie de Fondul Proprietatea

Autor: Monica Juganaru

10.10.2013, 20:06 258

Bursa de la Bucureşti a închis sesiunea de joi în creştere cu 1,1%. Piaţa a fost susţinută de evoluţia acţiunilor Fondul Proprietatea (FP), care au urcat cu 5% şi au acoperit peste 80% din lichiditate, după publicarea preţului din programul de răscum­părare.

Acţiunile FP au atins joi un nou record, de 0,7995 lei, imediat după ce a apărut informaţia că preţul din programul de răscum­părare a 4,35% din acţiunile Fondului este de 1 leu/titlu, cu 34,22% peste cotaţia din piaţă anterioară anun­ţului.

Ulterior, preţul a început să scadă uşor, iar la închiderea pieţei principale titlurile Fon­dului au fost cotate la 0,777 lei, cu 5% peste nivelul de miercuri.

Rulajul total cu aceste acţiuni a fost de 38,45 milioane lei (din care 1,17 milioane lei un transfer deal).

„Aprobarea de către autorităţi a ofertei de cumpărare iniţiate de Fondul Proprietatea a venit ca o gură de oxigen pentru piaţă, în condiţiile în care în ultima perioadă s-a observat o stare de letargie din partea investitorilor“, a declarat directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Reprezentantul Intercapital con­sideră că efervescenţa actuală ar putea continua şi în zilele următoare, dar nu are aceleaşi aşteptări pentru un termen mai lung.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 1,33%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG foarte aproape de nivelul de miercuri.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al ac­ţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 1,64%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 1,01%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 47,38 milioane lei (10,61 milioane lei), de peste trei ori mai mult faţă de miercuri, când rulajul a fost de 14,7 milioane lei (3,3 milioane euro).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO