Burse - Fonduri mutuale

Investitorii se refugiază în aur, în contextul tensiunilor geopolitice de peste Ocean

Investitorii se refugiază în aur, în contextul...

Autor: Alex Ciutacu

30.03.2018, 00:04 486

Aurul câştigă teren în 2018, preţul acestuia fiind în creştere cu 1,7% în ultimul trimestru, până la 1.324 dolari per uncie (28,3 grame - n. red.), adică 46,7 dolari per gram, după o creştere similară în ultimele trei luni ale anului trecut, potrivit Bloomberg.

Această creştere a fost înregistrată în ciuda deciziei Fed de săptămâna trecută, de a majora dobânda de referinţă de la 1,5% la 1,75%.

Metalul preţios a ieşit în evidenţă anul acesta, în contextul în care Donald Trump a iscat o serie de conflicte comerciale, iar investitorii îşi fac griji că pieţele de capital vor fi afectate la nivel global de ecoul scăderilor de pe Wall Street.

În acelaşi timp, cu toate că tensiunile geopolitice legate de Coreea de Nord se estompează, alegerea lui John Bolton în poziţia de consilier pentru securitatea naţională a dus la speculaţii cu privire la un potenţial conflict SUA-Iran, ceea ce i-a îndemnat pe investitori să se refugieze în aur.

„Noile numiri aduc o nouă abordare cu privire la afacerile externe“, a transmis Australia & New Zeeland Banking Group, referindu-se atât la numirea lui Bolton, cât şi la cea a directorului CIA Mike Pompeo în poziţia de şef al Departamentului de Stat. „În timp ce impactul evident este acela că vor spori achiziţiile de aur, acesta fiind considerat o alegere sigură. Vedem o creştere a riscului geopolitic, ceea ce ridică întrebări cu privire la evoluţia pieţei pe­trolului.“

Deţinerile de aur la casele de schimb au ajuns săptămâna trecută la 2.268 de tone metrice în Statele Unite, cea mai mare cantitate din ultimii cinci ani.

Dolarul s-a depreciat, iar pieţele de capital se pregătesc pentru primele scăderi trimestriale din ultimii doi ani.

Între timp, activitatea de tranzacţionare cu aur s-a intensificat. Volumul pe cel mai mare exchange, Comex, a atins un record de 23 de milioane de contracte în primul trimestru, potrivit datelor colectate de Bloomberg.

Argintul s-a tranzacţionat la preţul de 16,2 dolari per uncie, adică 0,5 dolari per gram, în scădere cu 4% în trimestrul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO