Burse - Fonduri mutuale

Investitorii stau cu ochii pe acţiunile lichide

Investitorii stau cu ochii pe acţiunile lichide

Autor: Stefan Musgociu

08.05.2014, 00:03 515
Bursa a crescut cu 0,71%, într-o piaţă unde au continuat să fie vizate în prin­ci­pal acţiunile lichide, iar mai multe deal-uri realizate de investitori mari cu titluri Fondul Proprietatea (FP), Banca Tran­sil­vania (TLV), BRD (BRD) şi OMV Petrom (SNP) au ridicat lichiditatea aproape de 43 de milioane de lei.

Pe piaţa principală rulaje de peste 300.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar zece din cele 83 de com­panii listate pe primele trei categorii şi la sec­ţiunea titlurilor interna­ţio­nale.

„Ultima lună a fost dominată de escala­da­rea tensiunilor în Ucraina şi adu­nările ge­ne­rale anuale derulate la majo­rita­tea com­pa­niilor. Aceşti factori au reuşit să ţină investitorii deoparte de piaţă, lucru evidenţiat şi în valorile tranzacţionate în luna aprilie. Totuşi, în ultima săptămână s-a observat o îmbunătăţire graduală a volumelor, interesul investitorilor revenind odată cu apropierea datelor de înregistrare pentru dividende (data la care un in­ves­titor trebuie să deţină acţiuni la o com­panie pentru a putea încasa dividendele distribuite din profitul de anul trecut - n.red.). Valoarea tranzacţiilor deal a înce­put să crească, semn că investitorii mari încep să îşi reconstruiască poziţiile în regiune“, a declarat Alexandru Păşălan, tra­der la casa de brokeraj NBG Secu­ri­ties România.

Săptămâna viitoare urmează datele ex-dividend la mai multe companii im­por­tante, printre care OMV Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz şi Trans­electrica. Data ex-dividend este ziua de la care investitorii pot cumpăra acţiuni, însă nu mai au dreptul la divi­den­dele acordate. De regulă, în ziua ex-di­vi­dend, preţul acţiunilor respective scade cu o valoare apropiată de cea a divi­den­dului care va fi distribuit de companie.

Investitorii au tranzacţionat miercuri în total acţiuni de 42,9 mil. lei (9,6 mil. euro), cu 15% mai mult faţă de marţi, când operaţiunile au însu­mat 37,3 milioane de lei (8,4 mil. euro). Puţin peste 40% din rulajul de miercuri a fost asigurat de deal-uri cu titluri Fondul Pro­prietatea (9,1 mil.lei), Banca Transilvania (3,6 mil. lei), BRD (3 mil. lei) şi OMV Petrom (1,5 mil. lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,8%, iar titlurile com­pa­niilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,74% peste nivelul de marţi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al titlu­rilor celor cinci SIF-uri şi al acţiu­nilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 0,72%.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frank­furt erau în scădere cu 0,36% şi, respec­tiv, cu 0,59%, iar piaţa de la Londra era în scădere cu 0,16%. Pieţele din Bul­garia, Slovenia şi Ungaria au consemnat creşteri între 0,17% şi 1,65%, iar bursele din Polonia, Cehia, Viena şi Croaţia au înregistrat scăderi cuprinse între 0,19% şi 1,1%. Bursa din Ucraina a crescut cu 2,08%, iar principalii indici ai pieţei din Rusia, Micex şi RTS exprimat în dolari, au avansat cu 3,41% şi, respectiv, cu 4,89%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO