Burse - Fonduri mutuale

Investitorii stau cu ochii pe bugetele optimiste de la Bursă

Investitorii stau cu ochii pe bugetele optimiste de la Bursă

Autor: Stefan Musgociu

14.03.2011, 23:50 21

Bursa ascăzut nesemni­fi­ca­tiv, cu 0,09%, iar acţiunile celor cinciSIF-uri au urcat în medie cu 1,6%, recuperând o parte din corecţiade vineri, însă volumele au fost destul de reduse. Liviu Avram,şeful departa­mentului de vânzări al firmei de brokeraj NBGSecurities România, a declarat că pieţele din regiune au fost uşordeco­relate de evoluţia burselor vest-euro­pene, iar piaţa de laBucureşti "a scăpat aproape nevătămată de unda de şoc" din Japonia.În Japonia, indicele Nikkei a închis în scădere cu 6,2%.

Directorul deoperaţiuni al SSIF Broker (BRK) Darie Moldovan crede că interesulinvestitorilor pentru ac­ţiunile SIF-urilor a fost stimulat depropunerile de dividend şi de intenţia SIF Moldova de a valo­rificaacţiunile pe care le are la BCR.

"Totodată, poate filuată în calcul şi po­sibilitatea unui arbitraj cu piaţa futures,care a oferit rentabilităţi anua­lizate de până la 20%, situată cumult peste valorile instrumentelor financiare cu venit fix", adeclarat Moldovan.

Ultimele operaţiuni cucele mai lichide zece acţiuni au fost realizate la preţuri încreştere pe medie cu numai 0,27%, iar rulajul Bursei s-a ridicat la27,3 milioane lei (6,5 milioane euro).

"Interesulinvestitorilor în această perioadă premergătoare adunărilorgenerale este legat de planurile com­paniilor de viitor şipropunerile de dividend. Sunt selectate acţiunile care ies dintiparele obişnuite în privinţa ratei dividendului sau prezintăplanuri de dezvoltare optimiste. Aşteptările se dovedesc a fipozitive în general, dacă luăm în calcul decorelarea pieţei noastrede bursele in­terna­ţionale, acestea din urmă înscrise pe un trendcorectiv în ultima vreme", a mai afirmat Moldovan.

Avram spune căac­ţiunile FP par "agă­ţate" de nivelul psiho­logic de 0,6lei.

"Deşi adâncimea pieţeieste mai redusă în cazul acţiunilor SIF, după propunerile dedividend acestea au umbrit titlurile Fondului Proprietatea", aadăugat brokerul.

Cea mai recentătranzacţie cu titlurile SIF Oltenia a fost efectuată la 1,516 lei,preţ cu 1,74% peste cotaţia de vineri, iar acţiunile SIF Moldova auavansat cu 2,16%, la 1,42 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO