Burse - Fonduri mutuale

Investitorii sunt fericiţi: Cele mai mari companii de la Bursă raportează afaceri de 10 mld. euro la nouă luni, plus 13%, cu un profit în creştere cu 16%. Dividendele din 2020 vor fi mai mari

Investitorii sunt fericiţi: Cele mai mari companii de la...

Autor: Liviu Popescu

20.11.2019, 00:08 1706

Profitul net consolidat a crescut cu 16% l Investitorii se pot aştepta la dividende mari în 2020, pe baza câştigurilor obţinute până acum

Companiile din prima ligă bursieră de la Bucureşti au încheiat primele nouă luni din 2019 cu venituri totale de 47 mi­liarde de lei (10 mld. euro), în creştere cu 12,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce profitul net total s-a majorat cu 15,4% la 9,8 miliarde de lei. Spre comparaţie, creşterea economică în primele nouă luni faţă de aceeaşi perioadă din 2018 a fost de 4,1%, arată datele de la Statistică.

Aceste rezultate financiare la nouă luni reprezintă baza estimărilor de dividende pentru anul 2020, iar cum dinamica este una pozitivă, brokerii spun că investitorii se pot aştepta la o creştere a valorii dividendelor. Însă cu randamente mai mici faţă de anul precedent în contextul aprecierii preţurilor acţiunilor.

„Rezultatele financiare la T3/2019 menţin emitenţii listaţi la BVB la un nivel atractiv prin prisma analizei fundamentale. Creşterea economică se reflectă, după cum era de aşteptat, şi în evoluţia financiară a companiilor listate“, scriu analiştii societăţii de brokeraj Prime Transaction într-un raport.

Din rândul celor 16 acţiuni ale căror acţiuni intră în structura indicelui principal BET, 15 au înregistrat profituri în primele nouă luni din acest an, în timp ce producătorul de aluminiu Alro Slatina (simbol bursier ALR) este singura companie pe pierdere. Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică din România, a fost lovit de preţurile în creştere ale energiei electrice, dar şi de cotaţia scăzută a aluminiului la bursa de la Londra.

Din rândul celor 15 companii pe plus, 10 înregistrează profituri în creştere, de la 104% pentru Fondul Proprietatea (simbol bursier FP), ajutat de încasările de dividende, la 3,5% pentru OMV Petrom, cea mai mare companie listată la Bursa de la Bucureşti.

Dacă în prima jumătate din 2019 Petrom s-a pre­zentat în faţa investitorilor cu o creştere anua­lă de 53% a profitului net, ceea ce a atras du­pă sine un plus de 5,8% al preţului acţiunilor în ziua raportării, recent compania a anunţat o pro­fitabilitate la nouă luni mai mare cu doar 3,5%.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO