Burse - Fonduri mutuale

Investitorii sunt în expectativă şi aşteaptă noi semnale din Ucraina

Investitorii sunt în expectativă şi aşteaptă noi...

Autor: Stefan Musgociu

06.03.2014, 20:52 310
Bursa a crescut cu 0,7%, cotaţiile re­ve­nind uşor în ultimele zile după scă­derile abrupte din debutul săptămânii, dar rulajele au fost scăzute şi susţinute numai de câteva tranzacţii speciale cu acţiuni ale SIF Oltenia.

Pieţele internaţionale au fost afectate luni de tensiunile în creştere din Ucraina, însă temerile investitorilor s-au temperat şi pieţele au urcat marţi, după ce pre­şe­din­tele rus Vladimir Putin a decla­rat că o inter­venţie militară în Ucraina nu este nece­sară în acest mo­ment, fiind o opţiune re­zer­vată pentru cazuri extreme.

Cotaţiile majorităţii acţiunilor tranzacţionate joi au crescut uşor, însă în cadrul unor opera­ţiuni cu volume foarte mici. Pe piaţa principală, rulaje de peste 500.000 de lei au înregistrat doar acţiuni emise de doar 9 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,91%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,69% peste nivelul de mier­curi. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fon­du­lui Proprietatea (FP), a avansat cu 1,3%.

Investitorii au tranzacţionat joi acţiuni de 38 mil. lei (8,4 mil. euro), cu 15% sub rulajul de miercuri, de 44,7 mil. lei (9,9 mil. euro). La fel ca în şedinţa prece­dentă, cea mai mare parte a lichi­dităţii pieţei a fost asigurată de deal-uri.

Aproape 70% din rulajul de joi au reprezentat deal-uri cu acţiunile SIF Oltenia (22 mil. lei), BRD (3,7 mil. lei) şi OMV Petrom (883.000 de lei). Tran­zac­ţiile negociate au fost realizate la preţuri uşor peste ultimele cotaţii de miercuri.

Pe piaţa principală, acţiunile Fon­dului Proprietatea şi OMV Petrom (SNP) au fost cele mai lichide, cu opera­ţiuni de 3,1 mil. lei şi, respectiv, de 1,2 mil. lei. Titlurile Fondului Proprietatea au cres­cut cu 0,74%, la 0,82 lei, iar acţiunile OMV Petrom au stagnat la 0,44 lei. Administratorul Fondului Pro­prie­tatea, com­pania ame­rica­nă Frank­lin Tem­ple­ton, a anun­ţat miercuri că se gân­deşte să vândă mini­mum 4% din acţiunile OMV Petrom (SNP), inten­ţionând să îşi reducă participaţia de la 19% la mai puţin de 15%.

Acţiunile Biofarm (BIO) au scăzut uşor, cu 0,6%, la 0,2982 lei, pe un rulaj de aproape 340.000 de lei. Aceste ti­tluri au urcat, mier­curi, cu peste 10%, du­pă ce ASF a dispus SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) să deru­le­ze o ofer­tă de preluare a pro­du­că­torului de me­dica­men­te. Preţul de la fi­nalul şe­dinţei de joi este cu 2,22% sub cel de 0,305 lei/ac­ţiu­ne, la care SIF Muntenia a cum­pă­rat în luna octombrie aproape 32% din titlurile producătorului de me­di­camen­te, pentru 106,7 mil. lei (24 mil. euro), şi la care ar putea fi lansată oferta de preluare.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,5%. Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est au avansat cu cel mult 1,5%, bursa din Ucraina a scăzut cu 0,88%, iar princi­palii indici ai pieţei de la Moscova, Micex şi RTS, au coborât cu 0,97% şi, respectiv, cu 1,47%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO