Burse - Fonduri mutuale

Investitorii vor fi cu ochii pe rezultatele Băncii Transilvania şi ale Băncii Carpatica

Investitorii vor fi cu ochii pe rezultatele Băncii...

Autor: Stefan Musgociu

30.10.2013, 20:31 986

Bursa a crescut cu 0,2%, pe un rulaj de numai 13,1 mil. lei (2,9 mil. euro), într-o piaţă unde investitorii şi-au di­rijat banii cu precădere spre oferta Rom­gaz şi unde s-au lansat şi ieri ordine în valoare de peste 400 mil. lei (90,7 mil. euro).

Cei mai mulţi investitori au luat poziţii de aşteptare în condiţiile în care astăzi Banca Transilvania şi Banca Car­patica, două dintre cele mai impor­tante bănci de pe piaţă, urmează să-şi pu­blice astăzi rezulta­tele.

Rulajul de marţi a fost asigurat în pro­por­ţie de 85% de transfe­ruri mai ridicate cu ac­ţiu­nile BRD (BRD), Fon­dul Proprietatea (FP) şi Erste (EBS).

„Cred că mare parte din resurse se mobi­li­zează acum pentru oferta Romgaz. Este posibil ca o parte din aceşti bani să intre şi în piaţă după ofertă, însă este greu de zis dacă aşa ceva se va întâmpla şi mai ales câţi bani vor intra pe alte acţiuni. Bănuiesc că banii cu care s-au subscris la oferta Romgaz sunt aduşi din alte resurse, deoarece toţi in­ves­titorii se aşteaptă la suprasub­scriere, iar după închiderea ofertei se pot întoarce înapoi în bănci“, a afirmat un broker.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

WikiZF: Profilul companiei BRD

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere nesemnificativă, cu 0,08%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor com­pa­niilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,61%. Acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au plasat indicele BET-FI cu 0,32% peste nivelul de marţi.

Până miercuri, la ora 16:45, în sis­temul Bursei au fost înregistrate 10.004 ordine pe tranşa micilor investitori de la Romgaz, iar volumul de acţiuni sub­scrise a depăşit de 5,36 ori titlurile alocate pe acest segment.

Investitorii au tranzacţionat mier­curi acţiuni Fondul Proprietatea de doar 673.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 0,75%. Transfe­ru­ri de peste 1 milion de lei au înregistrat doar ac­ţiunile OMV Petrom (2,8 mil. lei), Erste (2,8 mil. lei) şi SIF Transilvania (1,4 mil. lei), BRD (1,2 mil. lei) şi Banca Transilvania (1,7 mil. lei, din care un deal de 990.000 de lei).

Acţiunile Erste au urmat linia de la Viena şi au urcat cu 5,91%, la 115,5 lei (26,07 euro). Erste a pre­zentat miercuri dimi­neaţă rezultatele finan­ciare înregistrate în pri­mele nouă luni.

Acţiunile Prodplast (PPL) au urcat şi miercuri, cu 6,8%, la 1,9 lei, într-o tranzacţie de 876 de lei. În precedentele trei şedinţe, preţul acestor titluri a avansat cumulat cu aproape 52%, pe fondul achiziţiilor reali­zate de Prodplast Imobiliare şi SIF Oltenia (SIF5). Prodplast Imobiliare şi SIF Oltenia au cumpărat aproape 90% din toate acţiunile Prodplast tranzac­ţio­nate în precedentele trei şedinţe.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO