Burse - Fonduri mutuale

Investitorii vor tranzacţiona 24 de acţiuni după modelul licitaţiei

Investitorii vor tranzacţiona 24 de acţiuni după...

Autor: Roxana Pricop

12.02.2015, 11:23 793

Bursa de Valori Bucureşti a publicat azi lista companiilor listate pe piaţa reglementată ale căror acţiuni se vor tranzacţiona pe baza modelului de licitaţie, începând din 23 februarie.

Acestea sunt Amonil Slobozia (AMO), Armătura Cluj Napoca (ARM), Artego Târgu Jiu (ARTE), Bermas Suceava (BRM), Boromid Prod Buzău (BRM), Carbochim Cluj Napoca (CBC), Casa de Bucovina – Club de Munte Gura Humorului (BCM), Comelf (CMF), Conted (CNTE), Electroaparataj (ELJ), Grupul Industrial Electrocontact (ECT), Natura Quattuor Energia Holdings (SCPS), Petrolexportimport (PEI), Prodplast (PPL), SIF Hoteluri (CAOR), Sinteza Oradea (STZ), Stirom Bucureşti (STIB), Teraplast (TRP), TMK-Artrom (ART), Transilvania Construcţii (COTR) şi UAMT Oradea (UAM), Uztel (UZT), VES Sighişoara (VESY) şi voestalpine VAE Apcarom (APC).

Selecţia acţiunilor pentru modelul de licitaţie a avut la bază criterii cantitative care ţin de valoarea medie de tranzacţionare, numărul mediu de tranzacţii, precum şi frecvenţa de tranzacţionare.

Modelul de tranzacţionare prin licitiaţie constă în sesiuni distincte pentru introducerea şi administrarea ordinelor, fără înregistrarea tranzacţiilor, fiecare dintre acestea fiind urmată de o sesiune în care algoritmul de fixing este aplicat şi tranzacţiile sunt înregistrate, dacă sunt îndeplinite condiţiile de execuţie.

Bursa vrea ca prin acest model de tranzacţionare să îmbunătăţească situaţia acţiunilor cu lichiditate mai redusă, oferind premise pentru o metodă echilibrată de descoperire a preţului.

O acţiune se va putea tranzacţiona numai în cadrul unui singur model: fie „tranzacţionare continuă“ (modelul curent), fie modelul de licitaţie. Perioada minimă pentru care o acţiune va fi tranzacţionabilă în cadrul unui model de tranzacţionare este de trei luni.

Lichiditatea redusă a acţiunilor este una dintre marile probleme cu care se confruntă bursa de la Bucureşti. În cazul anumitor acţiuni, aşa cum sunt titlurile Carbochim, Retrasib, investitorii trebuie să aştepte şi luni de zile pentru a găsi un cumpărător pentru un pachet de acţiuni în valoare mari mare de 100.000 de lei. În ianuarie, rulajele medii zilnice cu acţiuni au fost de circa 35,6 milioane de lei, susţinute în principal de acţiunile Fondului Proprietatea, BRD, Banca Transilvania, Romgaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO