Burse - Fonduri mutuale

Johan Meyer, co-manager de portofoliu al Fondului Proprietatea: Vrem să vindem participaţie de 49% la Salrom. UniCredit are mandatul

Johan Meyer, co-manager de portofoliu al Fondului...

Autor: Liviu Popescu

30.08.2017, 16:37 1735

Johan Meyer, co-manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, spune că Fondul caută să vândă participaţia de 49% pe care o deţine la Salrom, şi că a mandatat pentru acest lucru banca UniCredit.

Afirmaţiile au fost făcute pentru agenţia de presă Thomson Reuters şi marchează primul interviu a lui Johan Meyer în presă.

În 2015, Mihai Tudose, ministru al economiei atunci, spunea pentru ZF că ministerul ar fi dispus să cumpere pachetul de 49% din capital pe care Fondul Proprietatea îl deţine la Salrom dacă i se va face o ofertă.

Fondul Proprietatea se află în discuţie pentru a-şi vinde toate participaţiile în filialele româneşti ale companiilor de utilităţi Enel şi Engie, au spus managerii fondului pentru Reuters.

Fondul de 2 miliarde dolari este administrat de managerul global de investiţii Franklin Templeton, iar aproximativ 69% din portofoliu este alcătuit din companii necotate, în principal de stat.

În total, participaţiile Fondului în unităţile româneşti ale Enel din Italia şi Engie din Franţa - echivalentul a 12-24% din filiale - au reprezentat 19,2% din valoarea activului net a fondului la sfârşitul lunii iunie şi au însumat aproximativ 509 milioane dolari, potrivit reuters.

"Unele dintre aceste companii de distribuţie, care sunt filiale ale multinaţionalelor, sunt puţin probabil să fie listate individual", a declarat Johan Meyer, co-director executiv al României la Franklin Templeton Investments şi manager de co-portofoliu al fondului, într-un interviu acordat marţi pentru Reuters.

Fondul a desemnat Ithuba Capital ca unic consultant financiar pentru o vânzare potenţială a participaţiilor Enel şi Engie, iar Meyer declară că discuţiile au fost "în desfăşurare" cu mai multe părţi interesate.
El a spus că există un apetit al investitorilor pentru companiile de utilităţi, deoarece generează un randament decent, adăugând că este posibil să existe un anunţ înainte de sfârşitul anului.

Enel şi Engie nu au răspuns imediat la cererile de comentarii.

Fondul a semnat deja un memorandum de înţelegere cu Electrica, o companie românească de distribuţie şi distribuţie a energiei electrice, pentru a-şi vinde pachetul de 22% din filialele Electrica pentru aproximativ 193,46 milioane de dolari.

"Următorul pas este ca Electrica să obţină aprobarea acţionarilor", a declarat Meyer, adăugând că, sub rezerva acestui fapt, se aşteaptă să facă vânzarea până la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO