Burse - Fonduri mutuale

Kazahii de la Rompetrol ies la atac: "Am făcut mai multe propuneri statului. Nu am primit niciun răspuns"

Kazahii de la Rompetrol ies la atac: "Am făcut mai multe propuneri statului. Nu am primit niciun răspuns"

Autor: Roxana Petrescu

10.10.2010, 23:59 85

KazMunaiGaz, compania de stat care controlează integral grupulpetrolier Rompetrol, iese la atac după ce statul român a pussechestru asupra rafinăriei Petromidia şi a catalogat ca ilegalăplata parţială a datoriei de 571 de milioane de euro şi conversiaîn acţiuni a restului datoriei.

Kazahii spun că de un an au venit cu mai multe propuneri derezolvare a problemei datoriilor a căror scadenţă a expirat înseptembrie anul acesta, dar că niciodată nu a primit un răspunsferm din partea autorităţilor de la Bucureşti. Mai mult, companiasusţine că răscumpărarea acţiunilor de la statul român, care acum aajuns să controleze peste 44% din Rompetrol Rafinare, este uncompromis pe care KazMunaiGaz îl face şi nicidecum o obligaţie.

Pe de altă parte, deşi statul a spus că va ataca decizia luatăde kazahi privind răscumpărarea parţială a obligaţiunilor pemotivul că legal nu puteau să achite doar o parte din datoria de571 de milioane de euro, până acum nu a fost luată nicio măsurăconcretă în acest sens, ameninţările fiind deocamdată doar la niveldeclarativ.

Benzină şi motorină în loc de bani

"Discuţiile pe acest subiect cu oficialii statului au început deacum un an şi speram că vom găsi o acceptare a mesajului nostru dinpartea Guvernului. Am făcut mai multe propuneri. Prima a fost săamânăm termenul de răscumpărare cu 3-5 ani. A doua a fost sărăscumpărăm în parte cu produse petroliere aceste obligaţiuni. Nuam primit niciun răspuns. Noi facem un compromis în ceea cepriveşte manifestarea interesului privind achiziţia acţiunilor dela statul român. Până acum am investit deja 1,5 miliarde de dolariîn companie. Nu avem niciun semnal din partea statului românprivind intenţia acestuia de a-şi vinde acţiunile", spune DmitryGrigoryev, directorul financiar (CFO) al grupului Rompetrol.

KazMunaiGaz a luat decizia ca la sfârşitul lunii septembrie săplătească numai 54 de milioane de euro din datoria de 571 mil. eurocătre Ministerul Finanţelor, restul sumei fiind convertit înacţiuni. Astfel, Ministerul Finanţelor devine acţionar minoritar alRompetrol Rafinare, cu un pachet de 44,6%, în baza unei ordonanţede urgenţă emisă în 2003 în favoarea Rompetrol, controlată peatunci de Dinu Patriciu, şi semnată de Mihai Tănăsescu, AdrianNăstase şi Dan Ioan Popescu.

"Înainte de a realiza conversia obligaţiunilor, am avut oîntâlnire cu viceministrul kazah al petrolului şi gazelor şi cupremierul Emil Boc. Guvernul a venit cu propunerea amânării cu treiluni a termenului de 30 septembrie printr-o ordonanţă de urgenţă.Legal, acest lucru nu a fost posibil, aşa că singurul lucru legalpe care l-am putut face a fost ca la sfârşitul lunii septembrie săluăm decizia conversiei celor 22,7 milioane de obligaţiuni înacţiuni", a mai spus oficialul Rompetrol.

Răscumpărarea acţiunilor? Compromis, nuobligaţie

În ceea ce priveşte răscumpărarea acţiunilor de la statul român,kazahii spun că nu sunt obligaţi să facă acest lucru.

"Conform convenţiei de emisiune, există un drept de preferinţălegal la o eventuală vânzare a acţiunilor de Ministerul de Finanţe.Am spus că sutem dispuşi să le cumpărăm, dar nu suntem obligaţi. Laînceput credeam că avem un parteneriat cu statul român, dar dupăsechestrul pus asupra activelor Rompetrol Rafinare e dificil deînţeles această poziţie de parteneriat. Totuşi, în sensul acesta,ne-am întors cu propunerea de a răscumpăra aceste acţiuni de lastatul român în următorii cinci ani. Aceasta a fost propunereanoastră la care nu am primit niciun răspuns", mai spuneGrigoryev.

Ce a observat observatorul statului?

Deşi la nivel declarativ reprezentanţii statului sunt extrem deactivi, la nivelul acţiunilor concrete măsurile lipsesc. Kazahiispun că încă de la aprobarea acestui instrument cu obligaţiuniagreat în 2003 de autorităţile din România, un observator alstatului a avut mereu un loc în consiliul de administraţie alcompaniei. Acelaşi observator era şi în 2007 când Patriciu a vândutcu 1,6 miliarde de dolari Rompetrol către KazMunaiGaz cu tot cudatoriile Petromidia.

"De când au fost emise aceste obligatiuni, Guvernul Românieiputea avea un observator pe lângă consiliul de administraţie. Cânda fost vândut pachetul iniţial de 75% din Rompetrol către noi, acelreprezentant nu era acolo. Puteau participa la orice decizie cu unobservator, dar cu toate acestea nu au făcut-o niciodată. Puteau sălisteze aceste obligaţiuni pe Bursă şi puteau câştiga sute demilioane de dolari, dar la fel nu au făcut acest lucru", explicăreprezentantul Rompetrol.

Rompetrol nu are deloc bani, iar fondurile vin de lakazahi

Problema este că în 2007 România încă mai avea creştereeconomică şi nimeni nu-şi punea problema că trei ani mai târziu varămâne fără bani de pensii, astfel că va fi obligată să împrumutemiliarde de euro de la FMI, context în care datoriile Rompetrol audevenit o sursă importantă de venituri.

Nici kazahii nu au anticipat acest lucru, în 2007 spunând că nuva fi nicio problemă legată de achitarea acestor datorii, pentru caacum să admită că nu mai au bani iar guvernul de la Astana este dince în ce mai nemulţumit privind această achiziţie care până acum şiani buni de acum încolo va genera doar pierderi.

"Toate fondurile care intră acum în Rompetrol sunt de lacompania-mamă. Rompetrol nu are bani şi mi-e teamă că prinachiziţia acţiunilor de la statul român fondurile pentru investiţiise vor diminua. Cred că mai avem câţiva ani până vom ajunge peprofit. Funcţionăm acum sub presiune din partea guvernului kazah.KazMunaiGaz este o companie de stat, iar guvernul nu este mulţumitde modul în care merg lucrurile din punctul de vedere alpierderilor financiare", mai spune Grigoryev. El vorbea în urmă cudouă luni şi de o posibilă închidere a rafinăriei Petromidia.

Reprezentantul Rompetrol a mai precizat că modul de a acţiona alstatului român poate escalada la final într-un conflictdiplomatic.

"Nu sunt bani în companie. Încercăm să facem tot posibilul şifaptul că până acum am menţinut un low profile nu înseamnă căsuntem slabi. Sper ca guvernul să găsească o soluţie. Noi amrespectat legislaţia, am venit cu multe propuneri, dar nu am primitniciun răspuns. Ceea ce se întâmplă acum poate escalada până laurmă la un conflict diplomatic, dar suntem deschişi la dialog încontinuare", a conchis CFO-ul grupului Rompetrol.

Ce spune convenţia de emisiune

Art. 5 (...) Dobânzile datorate conform art. 3 din Ordonanţa deUrgenţă, sumele rezultate din transferul obligaţiunilor, precum şicele aferente răscumpărării acestora, prevăzute în acelaşi actnormativ, sunt supuse regimului juridic al creanţelor bugetare.Aceste sume care se cuvin statului se virează la bugetul de stat,pentru nevirarea lor la scadenţă, datorându-se şi calculându-seaccesoriile prevăzute de lege pentru neplata la scadenţă acreanţelor bugetare şi aplicându-se, în mod corespunzător,procedura de executare silită prevăzută de reglementările învigoare privind colectarea creanţelor bugetare(...)
Art. 9 Având în vedere că, la opţiunea Emitentului, obligaţiunilenerăscumpărate în condiţiile art 5 din Ordonanţa de Urgenţă suntconvertibile în acţiuni la Data Scadenţei, iar Obligatarul sauObligatarul Dobânditor nu poate determina modalitatea răscumpărăriiobligaţiunilor, acestea vor fi convertite în acţiuni având un rangpari passu cu acţiunile ordinare existente la Data Emisiunii.
Art. 10 Investitorul care deţine pachetul majoritar de acţiuni alRompetrol Rafinare are drept de preferinţă la cumpărarea acţiunilorrezultate din conversie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO