Burse - Fonduri mutuale

Kazahii nu au bani sa plateasca datoria Petromidia. Si bugetul are nevoie de bani, spune Vladescu

29.04.2010, 23:06 25

Kazahii de la KazMunaiGaz, compania de stat care a cumparatgrupul Rompetrol, spune ca nu va putea plati la termen, adica inseptembrie, datoriile de 571 mil. euro pe care Rompetrol Rafinare -Petromidia le are catre statul roman, una dintre solutiile propusefiind "restructurarea" acestor datorii pe o perioada de 3-5ani.

"In ultimii trei ani, grupul Rompetrol a inregistrat pierderi de400 de milioane de dolari din cauza a mai multor factori, inclusivcontextul nefavorabil al pietei. Presiunea este fantastica insensul in care facem tot ce ne sta in puteri pentru a nu da oameniafara. Am investit foarte mult, dar rezultatele financiare nu suntacolo unde ne-am dori. In acest context, nu cred ca vom fi capabilisa platim aceasta datorie. Intelegem ca este important pentrustatul roman sa primeasca acesti bani, dar fara sprijin extern nuvom putea platii", a explicat Dmitry Grigoryev, directorulfinanciar (CFO) al grupului Rompetrol.

Care a fost raspunsul ministrului finantelor Sebastian Vladescu?"Si bugetul are nevoie de bani!"

Omul de afaceri Dinu Patriciu, cel care a facut afacereaRompetrol incepand cu preluarea rafinariei Petromidia sicontinuand, in 2003, cu transformarea datoriilor companiei inobligatiuni cu ajutorul guvernului Nastase, a vandut kazahilorgrupul Rompetrol in doua transe, in 2007 si 2009, devenindmiliardar in dolari. Patriciu nu are acum nicio obligatie de platain ceea ce priveste datoriile Petromidia, care sunt acum in curteaKazMunaiGaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO