Burse - Fonduri mutuale

La ce castiguri au ajuns fondurile care au supravietuit scandalului FNI

La ce castiguri au ajuns fondurile care au supravietuit scandalului FNI
26.11.2008, 19:18 251

Cele patru fonduri mutuale care au supravietuit scandalurilor financiare de la sfarsitul anilor '90 au adus investitorilor randamente cuprinse intre 300% si peste 1.400% pentru ultimii zece ani.

Fondul deschis de investitii Credit Fond (astazi AI Capital Plus) este cel mai performant fond din ultimul deceniu, cu un randament de 1.435% inregistrat in intervalul cuprins intre 31 octombrie 1998 si 31 octombrie 2008, in timp ce fondul Fortuna Classic a castigat in ultimii zece ani aproape 600%. Fondul Mutual Transilvania a inregistrat in acelasi interval o performanta de aproape 470%, iar FCEx (astazi Omnitrust) a marcat o performanta de 300%.
Desi nu se pot lauda cu o istorie de zece ani, fondurile Stabilo, Active Dinamic si Tezaur fac parte la randul lor din categoria celor mai longevive fonduri mutuale, fiind lansate in 1999, cand FNI domina inca piata.
Fondul de obligatiuni Stabilo a adus investitorilor un randament de aproape 760% in intervalul cuprins intre 31 decembrie 1998 si 31 octombrie 2008. Lansate la inceputul anului 1999, fondul de actiuni Active Dinamic si fondul de obligatiuni Tezaur au adus randamente de 132,5%, respectiv 425,7% in ultimii aproape zece ani.
Desi toate cele sapte fonduri au incheiat ultimul deceniu cu randamente pozitive, nu toate au batut insa inflatia sau indicele BET. Rata inflatiei cumulata in intervalul cuprins intre 1 ianuarie 1999 si 31 octombrie 2008 este de circa 480%, potrivit datelor de la BNR, in timp ce indicele BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti, a crescut cu peste 300%, in lei, in intervalul ultimilor zece ani.
Astfel, doar patru fonduri au batut inflatia, in timp ce randamentul indicelui BET a fost depasit de cinci fonduri.
In 1998, existau noua fonduri de investitii care cumulau active nete de 8.500 de miliarde de lei vechi, echivalentul a 850 de milioane de lei noi, de la un total de aproape 110.000 de investitori, potrivit statisticilor UNOPC (acum Asociatia Administratorilor de Fonduri-AAF). Astazi, 63 de fonduri mutuale cumuleaza active nete in valoare de 813 milioane de lei, de la un total de 86.000 de investitori.
In urma cu zece ani, nu exista o clasificare a fondurilor in functie de tipul de plasamente - actiuni, obligatiuni sau monetare, fondurile fiind ordonate alfabetic in statisticile oficiale.
Alpha, Armonia, Ardaf sau Octogon sunt nume de fonduri mutuale care nu mai spun nimic investitorilor de astazi, dar care la sfarsitul anilor '90 au reusit sa atraga investitii de la un total de peste 2.000 de investitori. Aceste patru fonduri au disparut la inceputul anilor 2000, trase in jos de panica si dezechilibrele generate de unele dintre cele mai rasunatoare falimente - cele al Fondului National de Investitii (FNI) si Fondul National de Acumulare (FNA).
Lansate in anii 1994 sau 1995, fondurile AI Capital Plus, Transilvania, Omnitrust, Fortuna Classic au fost singurele fonduri care au rezistat colapsului FNI. Ultimii zece ani nu au fost deloc usori pentru acestea.
Au inceput ca fonduri monetare, cu plasamente in instrumente cu venit fix, pentru ca piata de actiuni nu oferea in 1998 destule alternative, si sunt in prezent fonduri diversificate sau de actiuni cand pe Bursa de Valori se tranzactioneaza aproape 70 de companii, iar pe piata RASDAQ peste 1.700 de companii. Fondurile care s-au deplasat dinspre piata monetara si cea de obligatiuni catre cea de actiuni au suferit insa cel mai mult in ultimul an, cat au inregistrat pierderi substantiale din cauza scaderilor de pe Bursa.
"Fondul Transilvania a investit la inceput in efecte de comert si titluri de stat care detineau o pondere de 70% din activele fondului. Mai investeam de asemenea in depozite bancare si actiuni necotate, pentru ca piata de capital nu era foarte dezvoltata", a spus Ilie Cenan, presedintele societatii Globinvest care administreaza fondul Transilvania.
"Credit Fond, astazi denumit AI Capital Plus, a inceput ca un fond monetar, pentru ca la sfarsitul anilor '90 pe piata exista un paradox: cele mai mari randamente erau oferite de titluri de stat. Astfel ca plasamentele in actiuni nu au depasit pragul de 20% din activele fondului. Pe parcursul anilor insa, si odata cu dezvoltarea pietei de capital, expunerea pe actiuni a crescut pana la pragul de pana la maxim 66% din active cat este caracteristic unui fond diversificat", a spus Eugen Voicu, presedintele societatii Aviva Investors care administreaza fondul Capital Plus.
Fondurile investeau si in obligatiuni guvernamentale pe termen scurt.
Astazi Omnitrust (fost FCEx) se vinde ca fond de actiuni, dupa mai bine de trei ani in care a fost inclus in categoria de fonduri cu plasamente diversificate. In 2005, Omnitrust a fost "reconfigurat" pentru prima oara din fond de obligatiuni in fond diversificat.
Fortuna Classic reuneste in prezent cel mai consistent portofoliu de investitori: aproape 23.000 de clienti dupa statisticile AAF realizate la sfarsitul lunii octombrie. In 1998, dupa aproape trei ani de functionare, fondul Fortuna Classic numara peste 24.100 de investitori, fiind atunci al doilea cel mai mare fond dupa FNI care reunea 70.000 de investitori.
La fondul AI Capital Plus investesc in prezent peste 8.700 de investitori, mai putin cu 2.000 fata de anul 1998.
"Mai mult din jumatate din investitorii in fondul Capital Plus sunt si investitorii initiali ai fondului", spune Voicu Aviva Investors.
"Investitorii de la inceput au ramas aproape toti in fondul Transilvania", explica Cenan de la Globinvest. La fondul Transilvania investesc in prezent aproape 900 de persoane, mai mult cu peste 500 de investitori fata de acum zece ani.
Privind retrospectiv, administratorii fondurilor Capital Plus si Transilvania, care sunt si cei mai longevivi administratori din piata, spun ca cele mai dificile momente prin care au trecut in ultimul deceniu sunt scandalurile financiare ale Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA), FNI, FNA, si actuala criza financiara.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO