Burse - Fonduri mutuale

La sfârşitul lunii se joacă soarta lui Grigore Chiş la Broker Cluj: Ionescu şi Miron îl vor pe uşa din dos, SIF Muntenia îl susţine. Cine va câştiga?

La sfârşitul lunii se joacă soarta lui Grigore Chiş la Broker Cluj: Ionescu şi Miron îl vor pe uşa din dos, SIF Muntenia îl susţine. Cine va câştiga?

Autor: Adrian Ionut Cojocar

17.11.2011, 00:02 609

Acţionarii Broker Cluj (BRK) se vor întruni la sfârşitul acestei luni pentru a decide dacă îl revocă sau nu din funcţia de director general pe Grigore Chiş, după ce Consiliul de Administraţie al societăţii a decis luna trecută sancţionarea şi desfacerea pe motive disciplinare a contractului de muncă al şefului Broker Cluj.

Tot atunci se vor alege şi cei cinci membri din Consiliul de Administraţie al societăţii care vor conducere firma de intermediere în următorii patru ani.

Directorul general al Broker Cluj, Grigore Chiş, a fost acuzat de Anton Ionescu, actualul preşedinte al societăţii şi unul dintre principalii acţionari, că a încălcat mai multe decizii ale conducerii administrative şi a prejudiciat societatea.

Reprezentanţii Departamentului de control intern din cadrul Broker Cluj au realizat o cercetare prealabilă a sesizărilor preşedintelui la adresa lui Chiş, au constatat unele abateri şi au recomandat în cazul acestora ca directorul Broker Cluj să fie sancţionat cu reducerea salariului pe o lună cu 10% în două dintre sesizări. Actualul Consiliu de Administraţie a decis însă revocarea lui din funcţie.

Printre acuzaţiile aduse lui Chiş se numără faptul că nu a cerut aprobarea Consiliului de Administraţie pentru realizarea unor tranzacţii cu acţiuni Erste Bank în valoare de 1,5 mil. lei, o parte din acestea fiind vândute după o săptămână în pierdere cu 12,9% faţă de preţul de cumpărare. Ionescu i-a mai imputat şefului Broker Cluj că nu a raportat către CA-ul societăţii cu privire la deplasările pe care le-a efectuat în străinătate.

Anton Ionescu, alături de Martin Miron, un alt acţionar şi membru CA al Broker Cluj, au votat în adunarea Consiliului de Administraţie pentru desfacerea disciplinară a contractului de muncă al lui Grigore Chiş. Reprezentantul SIF Muntenia a votat împotriva acestei decizii, iar alt membru al CA s-a abţinut.

SIF Muntenia a introdus pe ordinea de zi a acţionarilor de la finele acestei luni un punct privind anularea deciziei CA prin care s-a decis înlăturarea lui Ghigore Chiş din cadrul societăţii.

Totodată, SIF Muntenia, care a ajuns în urma achiziţiilor de pe bursă cel mai mare acţionar al Broker Cluj, cu 12,53% din titluri, a propus pe lista de candidaţi în CA-ul societăţii doi membri, faţă de un membru cât are în prezent.

În urma scandalului de la Broker Cluj, Anton Ionescu şi-ar putea pierde funcţia de preşedinte al societăţii, având în vedere că SIF Muntenia şi-a întărit semnificativ influenţa în acţionariat şi nu este de acord cu deciziile pe care acesta le-a luat.

SIF Moldova, care deţine 3,55% din acţiunile Broker, vrea de asemenea să-şi numească un membru în CA.

Pe lista de candidaţi la conducerea firmei de intermediere se mai află Anton Ionescu, Martin Miron şi Vasile Pop - reprezentant al lui Ioan Carţiş. Ioan Carţiş are 8,25% din companie, firma Intervalco, controlată de Martin Miron, deţine 5,2% din acţiuni, iar Anton Ionescu are circa 4,1% din acţiunile Broker Cluj.

În trimestrul trei Broker Cluj a înregistrat o pierdere de aproape 1,5 mil. lei, care aproape a anulat câştigul din primele şase luni ale anului, fapt ce i-a nemulţumit pe unii acţionari.

Profitul Broker Cluj s-a redus semnificativ în primele nouă luni, la 247.000 de lei, faţă de un câştig de 6,3 mil. lei în perioada similară a anului trecut din cauză că evoluţia bursei nu a mai permis reducerea provizioanelor aferente scăderii valorii portofoliului deţinut de societate pe bursă.

Afacerile firmei au stagnat la 2,5 mil. lei. Broker a intermediat în primele nouă luni tranzacţii pe bursă în valoare de 626,6 mil. lei, în creştere cu 14% comparativ cu acelaşi interval din 2010 şi ocupă locul şapte în topul intermediarilor de la BVB.

Firma de brokeraj a încasat în primele nouă luni venituri din dividende de 2 mil. lei, cu 14,6% mai puţin decât anul trecut, însă veniturile din vânzările de plasamente au urcat cu 11%, la 6,2 mil. lei. Cheltuielile cu personalul au crescut cu 20% în primele trei trimestre, la 2,6 mil. lei, iar rezultatul din activitatea de exploatare a fost unul negativ, de 2,7 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO