Burse - Fonduri mutuale

Lactag Costeşti, evaluată la 35 mil. lei după primele tranzacţii din ultimii trei ani

Lactag Costeşti, evaluată la 35 mil. lei după primele...

Autor: Radu Bostan

15.06.2015, 00:03 484

Producătorul de lactate şi mezeluri Lactag Costeşti (simbol bursier LACT) a fost cotat la o capitalizare bursieră de 35,7 mil. lei de primele tranzacţii realizate în ultimii trei ani.

Cei doi acţionari majoritari - Adriean Asan şi Robert Iriza, fiecare cu câte 49% din capital - au început să vândă acţiuni pentru a îndeplini condiţiile de lichiditate de pe piaţa AeRO. Titlurile LACT nu au mai fost tranzacţionate din anul 2012, când actualii proprietari au preluat controlul companiei. Săptămâna trecută, un număr de 234 de acţiuni (0,02% din capitalul companiei) au fost vândute pe bursă de Adriean Asan şi Robert Iriza pentru o sumă de 7.250 de lei. Preţul la care s-a încheiat tranzacţia a fost de 35 de lei, cu 123% peste referinţa anterioară. Pentru a atinge pragul de 10% free-float (ponderea acţiunilor disponibile la tranzacţionare) cerut de bursă pentru listarea pe piaţa alternativă, cei doi va mai trebui să vândă 82.000 de acţiuni, la o valoare de circa 2,8 mil. lei la ultimul preţ din piaţă.

Capitalizarea determinată de tranzacţiile cu volume mici realizate săptămâna trecută evaluează Lactag la un multiplu PER (preţ-profit net) de 13,5, raportat la câştigul realizat în 2014, de 2,6 milioane de lei. Spre comparaţie, producătorul de lactate Albalact (ALBZ), listat pe piaţa principală a bursei, este evaluat la un multiplu PER de 15,5. Albalact are o capitalizare de 190,6 milioane de lei.

Acţionarii Lactag şi-au anunţat intenţia de a realiza o majorare de capital în interval de maximum 10 luni, operaţiune la care vor putea participa şi investitori noi în limita a 35-40% din totalul capitalului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO