Burse - Fonduri mutuale

Lactate Natura Târgovişte vrea să-şi vândă din fabrici pentru a reduce costurile

Lactate Natura Târgovişte vrea să-şi vândă din...

Autor: Radu Bostan

03.09.2015, 00:00 786

Producătorul de lapte şi brânză Lactate Natura (simbol bursier INBO) vrea să-şi vândă două fabrici de brânzeturi şi o fermă de vaci pentru a-şi reduce costurile în contextul în care concurenţa dură de pe piaţa lactatelor pune presiune pe preţurile de vânzare, iar seceta de anul acesta a mărit cheltuielile cu materia primă.

Compania, care are o fabrică modernizată la Târgovişte, vrea să scape de aceste active şi să strângă fonduri pentru alte investiţii, inclusiv restaurarea fabricii de brânzeturi din Viforâta (Dâmboviţa). Afacerile companiei au suferit anul acesta din cauza concurenţei producătorilor străini de lactate, iar vânzările au scăzut cu 6% până la 11,5 mil. lei în semestrul I.

Lactate Natura şi-a redus pierderile cu aproape jumătate, la 0,87 mil. lei, însă se teme că marjele îi vor fi erodate din cauza scumpirii laptelui. „Efectele secetei din întreaga Europă vor fi puternic resimţite în preţul de achiziţie a laptelui materie primă; la data întocmirii raportului înregistrăm deja reduceri considerabile ale cantităţilor de lapte disponibile pe piaţa internă şi solicitări de creştere a preţului din partea fermierilor“, arată reprezentanţii Lactate Natura.

Compania, care are o capitalizare de 14,8 mil. lei, este deţinută de SIF Oltenia (SIF5), cu 39,7%, şi o serie de firme din grupul controlat anterior de Cătălin Chelu, care deţin peste 25%. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO