Burse - Fonduri mutuale

Lira sterlină îşi continuă declinul la nivel global

Lira sterlină îşi continuă declinul la nivel global

Autor: Departamentul Economic

25.03.2016, 12:32 451

Lira sterlină deja a scăzut cu 2% în raport cu principalele valute, iar sumele ”pariate” pe prăbuşirea lirei sugerează că moneda britanică se va deprecia şi mai puternic.

”Suntem în situaţia în care riscul unui Brexit domină preţurile. Referendumul încă ţine capul de afiş al temerilor investitorilor. Pe termen lung, lira sterlină va avea de suferit”, a spus Ned Rumpeltin, strategist la Dominion Bank din Londra.

Îngrijorările că Marea Britanie va părăsi UE au lovit lira sterlină, care a scăzut cu 4%, ajungând joi la valoarea de 1,41 dolari.

Cel puţin 15,5 miliarde de dolari au fost pariaţi în acest an pe opţiuni care ar putea deveni extrem de profitabile dacă lira sterlină ar scădea după Referendumul din 23 iunie sub valoarea de 1,3502 dolari, un procent de 4% mai jos decât nivelul actual. Peste jumătate dintre poziţii au fost plasate după 20 februarie, data la care s-a fixat referendumul.

O scădere a lirei sterline la 1,3502 dolari ar aduce valuta britanică la minimul ultimilor 30 de ani.

Traderii estimează că şansele ca lira să atingă acel nivel sunt de 59%, potrivit Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO