Burse - Fonduri mutuale

Listarea anului la BVB: JP Morgan, Citi, Goldman Sachs şi Deutsche sunt interesate să asiste listarea Hidroelectrica

Listarea anului la BVB: JP Morgan, Citi, Goldman Sachs...

Autor: Stefan Musgociu

19.01.2014, 15:23 650

Hidroelectrica aşteaptă până luni oferte de la brokerii interesaţi să intermedieze oferta prin care producătorul de energie electrică se va lista la bursă. Ofertele vor fi deschise în aceeaşi zi, pentru verificarea documentelor, urmând ca desemnarea câştigătorului să fie anunţată după analiza condiţiilor înscrise de fiecare participant.

Surse din piaţa de capital au declarat pentru MEDIAFAX că până în prezent sunt formate cinci consorţii interesate să participe la licitaţia de selecţie a intermediarului, după ce UBS ar fi renunţat să mai participe la licitaţie.

Un consorţiu este format din banca americană JP Morgan, BRD şi Societe Generale, iar Goldman Sachs ar urma să depună ofertă împreună cu BCR şi Erste.

Potrivit surselor citate, Raiffeisen vrea să participe la această licitaţie împreună cu banca americană Morgan Stanley, în timp ce Deutsche Bank s-a aliat cu UniCredit şi firma de brokeraj Alpha Finance.

O altă ofertă va fi depusă de Citigroup împreună cu firmele de brokeraj Wood&Company, Swiss Capital, NBG Securities (România şi Grecia) şi BT Securities.

Goldman Sachs, Raiffeisen Capital&Investment, Erste, BCR, Swiss Capital, BT Securities şi Wood&Company au fost implicate în cele trei oferte publice derulate anul trecut la companiile de stat Transgaz, Nuclearelectrica şi Romgaz.

Oferta Transgaz (aprilie) a fost intermediată de Raiffeisen Capital & Investment, BT Securities şi casa cehă de brokeraj Wood&Company.

Swiss Capital şi BT Securities au intermediat, în septembrie, oferta prin care Nuclearelectrica a vândut 10% din propriile acţiuni pe bursă, pentru 281,8 milioane lei (63 milioane euro).

În luna octombrie s-a derulat oferta prin care statul a vândut 15% din acţiunile Romgaz pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro), operaţiunea fiind intermediată de Goldman Sachs, Raiffeisen Capital&Investment, Erste şi BCR.

Hidroelectrica a selectat în primăvara anului trecut consorţiul format BRD - Citigroup - Societe Generale - Intercapital Invest pentru listarea la bursă, însă contractul nu a fost semnat, deoarece sindicatul Hidrosind a obţinut în instanţă anularea precedentei hotărâri de guvern, dată în timpul cabinetului Boc, privind privatizarea Hidroelectrica.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat săptămâna trecută pentru MEDIAFAX că Hidroelectrica şi Electrica vor fi listate în iunie, atât la bursa din Bucureşti, cât şi la cea din Londra.

O parte din acţiunile Hidroelectrica vizate în ofertă ar urma să fie vândute sub formă de certificatele de depozit, la fel cum a fost în oferta Romgaz (SNG).

Acţiunile vizate în oferta Hidroelectrica vor fi emise în cadrul unei majorări de capital.

Raportat la valoarea acţiunilor evaluate de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica, oferta pentru vânzarea pachetului de 15% din acţiunile Hidroelectrica ar fi de aproximativ 1,5 miliarde lei (332 milioane euro). În aceste condiţii, aceasta ar fi a doua mare ofertă ca mărime din istoria Bursei de la Bucureşti, după oferta Romgaz.

Fondul Proprietatea deţine 19,94% din acţiunile Hidroelectrica, pachetul fiind evaluat la finalul primelor nouă luni la 2 miliarde lei.

Listarea producătorului de electricitate a fost convenită de guvern cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, însă a fost amânată de mai multe ori. Hidroelectrica a fost în insolvenţă timp de un an (iunie 2012 - iunie 2013).

Statul deţine, prin Departamentul pentru Energie, 80,05% din capitalul Hidroelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO