Burse - Fonduri mutuale

Listarea FP la Londra a rămas în aer. Regulamentul titlurilor de interes nu a obţinut ok-ul ASF

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF. Foto: Andreea Alexandru

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF. Foto: Andreea Alexandru

Autor: Roxana Pricop

28.11.2014, 00:05 486

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că în şedinţa de miercuri consiliul instituţiei nu a întrunit majoritatea voturilor pentru aprobarea regulamentului privind listarea pe o piaţă dintr-un alt stat membru, prin intermediul titlurilor de interes, a acţiunilor listate pe piaţa locală, necesar listării secundare a Fondului Proprietatea la bursa de la Londra.

Autoritatea a mai spus că „liberalizarea interconectării Depozitarului Central din România cu pieţele de capital din statele membre va continua potrivit termenelor prevăzute în regulamentul UE nr. 909/2014”. Fondul a încercat iniţial să se listeze la bursa din Varşovia, însă nu a reuşit pentru că Depozitarul Central local nu s-a conectat cu Depozitarul Central de la Varşovia.

Impactul ştirii a fost redus în piaţă. Acţiunile Fondului Proprietatea au stagnat în şedinţa de joi la un preţ de 0,937 lei/titlu. Acţiunile fondului sunt în top trei cele mai tranzacţionate titluri de pe bursa de la Bucureşti. Mişu Negriţoiu, preşedintele instituţiei, declara săptămâna trecută în cadrul unui eveniment organizat de Fondul Proprietatea că proiectul de regulament ce permitea fondului să se listeze la Londra „a generat anumite emoţii din partea publicului”.

„În prezent, nu există un consens în piaţă cu privire la acest regulament. Consiliul ASF va discuta proiectul de regulament săptămâna viitoare, luând în calcul toate comentariile pertinente primite de la piaţă“, a spus atunci preşedintele ASF.

Fondul Proprietatea a aşteptat de aproape un an acest proiect de regulament pentru a se putea lista secundar la bursa de la Londra, pe sistemul dedicat fondurilor de investiţii. Listarea fondului ar f fost o procedură tehnică, fără emiterea de acţiuni noi şi fără o ofertă secundară de acţiuni. Mai exact, listarea ar fi trebuit să se realizeze prin intermediul unor instrumente financiare Depositary Interest (titluri de interes) care au în spate câte o acţiune FP.

Fondul spera să se listeze la Londra în prima jumătate a lunii decembrie, după ce şi-a amânat de mai multe ori termenul-ţintă.

„Avem deja aranjamente cu bursa de la Londra. Săptămâna următoare este aproape ultimul moment pentru obţinerea aprobării (din partea ASF - n.red.). Orice întârziere ar risca să fim nevoiţi să facem listarea în timpul sărbătorilor de Crăciun“, a spus săptămâna trecută pentru Mediafax Greg Konieczny, managerul FP. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii fondului nu au comunicat public niciun punct de vedere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO