Burse - Fonduri mutuale

Listarea Proprietatea, "o fata morgana"

06.06.2010, 23:46 28

Oficialii Franklin Templeton, gigantul american desemnat saadministreze activele de 3 miliarde de euro ale FonduluiProprietatea, spun ca listarea Fondului e putin probabila in 2010si iau calcul listarea Fondului printr-o Oferta Initiala de Titluri(IPO) in valoare de circa 500 de milioane de dolari, dupa ce vorprimi acordul Guvernului.

"Nu cred ca putem face listarea Fondului pana la finele anului.Exista probleme in structura Guvernului pentru a obtine semnaturilenecesare. Stim ca venirea noastra aici are loc in unul dintre celemai dificile momente din istoria economica a Romaniei, avand invedere ca Guvernul urmeaza sa reduca salariile si pensiile pentru aface economii la buget. Daca va deveni functional, Fondul ar puteaajuta economia si toate persoanele care acum se confrunta cureducerea salariilor si a pensiilor", a declarat Mark Mobius,presedintele executiv al Templeton Asset Management-divizia deinvestitii pe pietele emergente a Franklin Templeton.

Ionut Popescu, directorul general al Fondului, numit intempestivla conducere anul trecut tocmai cu argumentul accelerariiprocedurii de listare, sustine insa ca listarea Fondului esteposibila in 2010, urmand a fi realizata direct, fara oferta.

Mark Mobius a fost prezent saptamana trecuta in Romania pentru adiscuta administrarea Fondului Proprietatea, avand in vedere ca nua primit inca aprobarile necesare de la Guvern, dar si pentru aface vizite companiilor locale. La vizita sa din martie, Mobius aanuntat ca listarea Fondului este posibila in septembrie, daca pe 1iulie Franklin Templeton va prelua administrarea.

Valoarea de "preferat" a ofertei este de 500 de milioane dedolari pentru a atrage marii investitori straini si pentru aasigura lichiditate Fondului, potrivit oficialilor Templeton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO