Burse - Fonduri mutuale

Listările secundare pe mai multe burse, în lucru la ASF

Mircea Ursache: Proiectul de regulament va fi supus dezbaterii publice, iar decizia finală de aprobare va aparţine consiliului ASF.

Mircea Ursache: Proiectul de regulament va fi supus dezbaterii publice, iar decizia finală de aprobare va aparţine consiliului ASF.

Autor: Roxana Pricop

18.09.2014, 00:04 318

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un proiect de regulament care va permite listarea secundară pe mai multe burse, prin intermediul unor instrumente financiare numite certificate de depozit, a companiilor care sunt deja listate la bursa din Bucureşti.

Lucrările la acest proiect au loc în condiţiile în care Franklin Templeton, administratorul activelor Fondului Proprietatea, a cerut autorităţii să modifice legislaţia secundară astfel încât să poată lista fondul pe bursa de la Londra, pe un segment de piaţă dedicat fondurilor de investiţii. În prezent, doar pentru acţiunile nou emise, aşa cum a fost cazul listărilor Romgaz şi Electrica, este posibilă listarea secundară pe o altă bursă. Romgaz şi Electrica s-au listat concomitent pe două burse: la Londra şi la Bucureşti, însă grosul tranzacţiilor se face pe bursa de la Bucureşti. Listarea celor două companii la Londra a fost o soluţie ca ofertele de acţiuni, de ordinul a câte 400 milioane de euro, să fie subscrise integral.

Dacă acest regulament va fi aprobat de consiliul ASF, practic orice companie listată la Bucureşti, fie că este Petrom, Banca Transilvania, Transgaz sau Biofarm, se va putea tranzacţiona şi pe o altă bursă.

„Ieri am avut o întâlnire cu reprezentanţii Franklin Templeton în care am discutat despre modificările necesare pentru listarea secundară a Fondului Proprietatea. Lucrăm în prezent la un regulament care va permite listarea secundară prin GDR-uri sau Depozitory Interests pentru acţiunile existente ale companiilor. Proiectul de regulament va fi supus dezbaterii publice, iar decizia finală de aprobare va aparţine consiliului ASF“, a spus Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF responsabil de piaţa de capital.

Pentru scăderea discountului de tranzacţionare, Templeton şi-a asumat listarea Fondului Proprietatea la bursa de la Londra până la sfârşitul acestui an, pe segmentul dedicat fondurilor de investiţii (Specialist Fund Market). Listarea se va realiza prin intermediul unor instrumente financiare Depositary Interest care au în spate câte o acţiune FP. După activele nete de 3,3 mld. euro, FP va fi cel mai mare de pe acest segment. Nu este clar încă dacă fondul va putea derula operaţiuni de răscumpărare pe bursa londoneză.

Într-un răspuns trimis marţi Ziarului Financiar, Greg Konieczny spunea că „suntem pregătiţi cu toată documentaţia pentru listare şi o vom putea depune la Bursa de Valori de la Londra în următoarele două săptămâni. O modificare minoră la regulamentul privind posibilitatea listării prin intermediul Depository Interests este încă necesară, dar înţelegem că ASF lucrează la modificarea legislaţiei“. Managerul fondului a adău­gat că „luna octombrie este momentul ideal pentru listare“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO