Burse - Fonduri mutuale

„Lunea neagră“ a şters 1,7 mld. € din capitalizarea băncilor elene

„Lunea neagră“ a şters 1,7 mld. € din...

Autor: Roxana Pricop

09.02.2016, 00:04 1670

Bursa de la Atena a scăzut luni cu peste 7%, atingând cel mai redus nivel din ultimii 25 de ani, iar cotaţiile celor mai mari patru bănci, toate cu operaţiuni şi în România, s-au prăbuşit cu până la 29%.

Scăderea cotaţiilor acţiunilor a însemnat pentru cele patru bănci o capitalizare bursieră mai mică cu 1,7 mi­liarde de euro, potrivit calculelor ZF.

Declinul mai pu­ternic al pieţei elene, într-o zi în care şi marile burse europene au scăzut cu 2-3%, a fost amplificat de incertitudinile privind o evaluare a programului financiar, de­rulată de către creditorii internaţio­nali ai guvernului de la Atena, potrivit Reuters citată de Mediafax.

Cel mai mare declin dintre cele mai mari patru bănci a fost înregistrat de Eurobank, pe minus cu 29%, în timp ce National Bank of Greece a coborât cu 25%, Piraeus Bank cu 20%, iar Alpha Bank cu 15%. Eurobank controlează în România Bancpost, NBG este prezentă prin Banca Românească, iar Piraeus Bank şi Alpha Bank au operaţiuni sub brand propriu.

Sectorul bancar elen a fost recapitalizat în urmă cu numai trei luni, când a primit fonduri de 14 miliarde de euro, cu scopul de a stabiliza economia.

Prima rundă de discuţii dintre creditorii externi şi guvernul de la Atena, parte a primei evaluări din cadrul celui de-al treilea program de ajutor pentru statul elen, s-a încheiat fără un acord, iar negocierile s-ar putea prelungi până în martie şi chiar după, potrivit cotidianului elen Kathimerini.

La Bucureşti, indicele BET, princi­pala referinţă a pieţei locale de acţiuni, s-a depreciat ieri cu până la 2%. Titlurile bancare, BRD şi Banca Transilvania, au scăzut cu până la 2,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO