Burse - Fonduri mutuale

Luptă la cuţite între PCC şi preşedintele Oltchim

Luptă la cuţite între PCC şi preşedintele Oltchim

Autor: Adrian Cojocar

06.12.2010, 23:56 72

Conflictul care se derulează de doi ani între conducereacombinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) şi nemţii de la PCC aatins în ultimele luni cote maxime odată cu acuzaţiile lansate decele două părţi.

PCC a făcut plângere la DNA împotriva şefului Oltchim ConstantinRoibu, pe baza unor acuzaţii publi­ca­te în presa locală dinRâmnicu Vâlcea privind ac­ti­vităţi care ar fi prejudiciatcompania, în timp ce Oltchim vrea să-i dea în judecată pe nemţipentru că ar fi abuzat de statutul de acţionari minoritari şi ar fiîmpiedicat realizarea indicatorilor bugetaţi pentru 2009 şi2010.

Miza este controlul celui mai mare combinat chimic din ţară, pecare Roibu îl conduce de 20 de ani, ca reprezentant al statului -acţionar majoritar, şi unde PCC este acţionar minoritar cu unpachet de 12,1% din acţiuni. În joc sunt privatizarea combinatului,care a fost readusă în discuţie recent de FMI, şi soarta celorpeste 3.400 de angajaţi ai societăţii.

Grupul german PCC, acţionarul minoritar al Oltchim, a cerutinvestigarea la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a unorpresupuse infracţiuni comise de Constantin Roibu, preşedintelecompaniei, pe parcursul celor peste 20 de ani în care s-a aflat laconducerea combinatului chimic şi care au fost publicate recent înpresa locală.

Roibu se apără spunând că nemţii încearcă să-i strice imagineaşi să decredibilizeze condu­cerea combinatului şi a cerut votul AGApentru a da în judecată PCC pentru că ar fi împiedicat, prinacţiunile din ultimii ani, realizarea programului de producţie şi arezultatelor financiare bugetate.

Printre acuzaţiile aduse lui Roibu de diverse publicaţii senumără faptul că ar fi favorizat interpunerea unei reţele de firmeconstituite în paradisuri fiscale care au căpuşat combinatulOltchim, că în perioada 2005-2007 ar fi pretins şi primit mită dela firme care derulau activităţi comerciale cu Oltchim sau că ar fifolosit funcţiile deţinute la combinat în intersul propriu. Ziarulde Vâlcea, un cotidian local, a publicat recent o serie de articoledespre presupuse afaceri ale lui Roibu cu grupuri de rromi, printrenumele menţionate fiind şi Leo de la Strehaia, unul dintre cei maimari sponsori ai cântăreţilor de manele.

Roibu se apără de acuzaţiile PCC spunând că este o altăîncercare a grupului nemţesc de a bloca finanţarea activităţiicompaniei prin denigrarea imaginii lui pentru a strica relaţiile cubăncile şi diverşi furnizori care oferă finanţare companiei.

"Ce bănci îmi mai acordă credite când un acţionar care spunecă-mi vrea binele atacă deciziile din AGA şi blochează finanţareaactivităţii? PCC a văzut că am o reputaţie bună şi obţin credite dela furnizori, iar acum îmi atacă imaginea ca să nu mai pot finanţaactivitatea Oltchim", a declarat pentru ZF Constantin Roibu,directorul general al Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Oltchim încearcă în prezent să atragă circa 60 mil. euro pentrucapital de lucru în vederea pornirii activităţii secţiei depetrochimie a Arpechim Piteşti, ale cărei active au fostachiziţionate la începutul anului de la Petrom, şi integrăriiacesteia cu cea a combinatului din Vâlcea.

PCC s-a arătat împotriva achiziţiei petrochimiei din cadrulArpechim considerând că uzina este prea veche pentru a fi repusă înfuncţiune în condiţii de profitabilitate şi redeschiderea ei araduce pierderi şi mai mari combinatului Oltchim.

Oltchim cere daune PCC pentru "abuz deminoritate"

De cealaltă parte, conducerea Oltchim vrea să ceară înurmătoarea adunare generală acordul acţionarilor în vedereachemării în judecată a grupului PCC sub acuzaţia de abuz deminoritate şi care ar fi condus la prejudicii în valoare de 115mil. euro companiei, potrivit materialelor publicate pe site-ulsocietăţii.

Abuzul de minoritate are loc în momentul în care un acţionarminoritar încearcă să întârzie executarea unor hotărâri luate deacţionari în AGA abuzând de diversele dispoziţii legale saustatutare în interesul propriu şi în dauna celorlaţi acţionari.

"Abuzul de minoritate se manifestă prin atacarea constantă ahotărârilor adunării generale ori refuzul de a vota anumitemodificări ale actelor constitutive, reţinându-se ca există douăcategorii de strategii: abuzul de drept de vot şi abuzul de dreptde control şi supraveghere, constând în hărţuirea sistematică şinejustificată a organelor de conducere", susţin reprezentanţiiOltchim.

Conducerea combinatului spune că prin acţiunile pe care nemţiide la PCC le-au întreprins în ultima perioadă, aceştia au blocatfinanţarea şi activitatea societăţii care a condus la nerealizareaindicatorilor financiari bugetaţi pentru anii 2009 şi 2010.

PCC a sesizat anul trecut Comisia Europeană (CE) în legătură cumajorarea de capital pe care Oltchim intenţiona să o realizezepentru a converti datoriile faţă de stat în acţiuni şi în legăturăcu garanţiile de stat pe care combinatul le-a solicitat pentrucontractarea unor credite de investiţii.

Cele două iniţiative au fost astfel blocate până la primireaunui răspuns din partea CE.

"Acuzaţiile sunt total nefondate. Toate măsurile luate de PCCsunt de natură să salveze Oltchim. Deoarece refuzăm să acceptămpracticile întreprinse de conducerea Oltchim, aceasta ne atacăîntr-o încercare de a da vina pe noi pentru greşelile proprii.Situaţia curentă a combinatului şi rezultatele financiarede­zastruoase sunt rezultatul direct al celor două decenii demanagement defectuos care nu au inclus nicio strategie alternativăde dezvoltare a activităţii Oltchim", spun reprezentanţii PCC.

Aceştia aduc ca argument pierderile înregistrate de Oltchim înultimii ani. Combinatul a acumulat în perioada ianuarie 2007 -septembrie 2010 pierderi de 718 milioane de lei.

Oltchim are în buget afaceri de 3 miliarde de lei pentru2011

Oltchim speră că odată cu repornirea petrochimiei Arpechimprognozată pentru luna februarie 2011, afacerile combinatului vorurca de 2,3 ori, până la un nivel de aproape 3 mld. lei (circa 712mil. euro) faţă de nivelul estimat pentru finele anului, de 1,3mld. lei (307 mil. euro).

Instalaţiile de petrochimie de la Arpechim reprezintă principalasursă de materii prime a Oltchim. Compania a preluat instalaţiilede la Petrom la începutul anului, printr-o tranzacţie de 18 mil.euro, însă pornirea instalaţiilor a fost amânată din cauzadificultăţilor în asigurarea finanţării necesare pentrumodernizarea lor.

Conducerea Oltchim susţine că din această cauză combinatul afuncţionat în acest an la 35% din capacitate şi nu şi-a realizatindicatorii bugetaţi. La începutul acestui an, Oltchim îşi bugetaseafaceri de 2,7 mld. lei şi profit, însă întârzierea reporniriiinstalaţiilor petrochimice de la Arpechim a determinat nerealizareaindica­torilor bugetaţi. La nouă luni, compania a avut afaceri de909 mil. lei şi pierderi de 178 mil. lei, iar conducereacombinatului a rectificat bugetul pentru acest an, estimând acum ocifră de afaceri de 1,3 mld. lei (circa 300 mil. euro) pe tot anul,din care 220 mil. euro reprezintă exporturi.

Anul viitor, compania mizează pe majorarea exporturilor cuaproape 1,2 mld. lei (282 mil. euro), la 518 mil. euro. Oltchimvrea totodată să crească vânzările la intern cu circa 600 mil. lei(142,5 mil. euro). Compania produce PVC şi polioli, care suntutilizate în diverse industrii, de la producţia de materiale deconstrucţii, industria auto şi până la industria alimentară.

Conducerea Oltchim estimează că anul viitor va obţine dinexploatare o marjă brută de aproape 4,9%, respectiv un profit de146,8 mil. lei (34,9 mil. euro), însă se aşteaptă să înregistrezepierderi de 130,8 mil. lei (31,1 mil. euro) de pe parteafinanciară, în special pe fondul cheltuielilor generate dedatoriile acumulate de societate şi cele cu dobânzile plătite lacreditele contractate după ce în ultimii patru ani Oltchim aacumulat pierderi de 622 mil. lei (184,1 mil. euro). Din aceastăcauză, compania ar urma să înregistreze un profit brut de numai 16mil. lei la o cifră de afaceri de 3 mld. lei, potrivit estimărilorOltchim.

"Anul viitor va fi tot an de criză. După cum vedem, economiileunor ţări se zdruncină şi în acest context este normal să mergem peun buget mai conservator. Are mare importanţă şi luna în care vaporni activitatea integrată cu Arpechim", spune Constantin Roibu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO