Burse - Fonduri mutuale

Mai puţin de 10% din români îşi aleg singuri fondul de pensii

Mai puţin de 10% din români îşi aleg singuri fondul...

Autor: Roxana Pricop

18.03.2015, 08:10 423
Un număr de 256.000 de persoane au aderat anul trecut la sistemul de pensii private obligatorii. Dintre acestea doar 22.000 au semnat actele de aderare, în timp ce majoritatea au fost repartizate aleatoriu la un fond de pensii.
 
Peste 6,2 milioane de români au în prezent un cont deschis la un fond de pensii private obligatorii (pilon II). Dintre aceştia, 256.000 au aderat în ultimul an. Cum pilonul II este obligatoriu, un tânăr angajat, un şomer sau un muncitor care „a trecut pe carte de mun­că“, cu vârsta de până la 35 de ani, sunt automat înscrişi în sistem. Aceştia au la dispo­ziţie patru luni în care să aleagă unul dintre cele şapte fonduri de pensii obligatorii de pe piaţă, în care să le fie virată contribuţia obligatorie de 5% din salariu. Majoritatea românilor însă nu aleg în mod activ fondul, ci preferă să fie distribuiţi aleatoriu de sistem. De exemplu, în luna decembrie 2014 au aderat la pilonul II un număr de 41.000 de persoane, din care doar trei mii au semnat actele de aderare, majoritatea au fost repartizaţi aleatoriu. Altfel spus, fiecare din cele şapte fonduri au primit câte 5.400 de participanţi noi în luna decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO