Burse - Fonduri mutuale

Mai sunt actiunile companiilor de constructii o optiune pentru investitori cand afacerile scad cu 50%?

Mai sunt actiunile companiilor de constructii o optiune pentru investitori cand afacerile scad cu 50%?
20.05.2010, 00:00 21

Companiile de constructii de pe Bursa au suferit in primultrimestru o contractie de 53% la nivelul afacerilor insumate, dupace anul trecut businessurile acestora au cazut cu 44%, potrivitunei statistici a ZF in randul celor mai importante 12 societatidin domeniu listate.

Producatorii de materiale de constructii listati au inregistratscaderi mai mici, de 16% la nivelul cifrelor de afaceri insumate inprimul trimestru al anului si un declin de 23% la nivelulafacerilor din 2009.

In ciuda declinului puternic din aceasta perioada, analistii nusunt foarte optimisti cu privire la perspectivele de revenirepentru urmatorul an de zile, in conditiile in care, spun acestia,reluarea cresterii sectorului va intarzia fata de restuleconomiei.

"Din pacate perspectivele de revenire sau macar de stabilizare aactivitatii in acest sector sunt sumbre. Datorita specificului,activitatea in constructii se va stabiliza doar dupa ce Romania vainregistra primele trimestre de crestere si semnalele de iesire dinrecesiune vor fi foarte clare. Cum aceste perspective sunt din cein ce mai indepartate daca luam in considerare evenimentele dinultimele saptamani, investitorii ar trebui sa fie foarte prudenticand analizeaza acest sector si potentialul lui de crestere pentruurmatoarele 3-4 trimestre", spune Nicu Grigoras, broker la firma deintermediere Intercapital Invest.

Desi scaderile la nivelul afacerilor au fost puternice, cele maimulte companii de constructii au reusit sa se restructureze rapid,astfel ca nu au inregistrat pierderi importante in aceastaperioada, insa in cele mai multe cazuri acestea lucreaza la limitaprofitabilitatii, comparativ cu anii 2007 sau 2008, cand marjelenete de profitabilitate atingeau in unele cazuri si 10%. Siproducatorii de materiale de constructii si-au diminuat marjele deprofitabilitate puternic, de la o medie de 11,9% in 2007 pana la2,2% anul trecut.

"Credem ca evolutia din trimestrul 1 nu este relevanta avand invedere ca de obicei acest trimestru este mai slab pentru firmele deconstructii din cauza conditiilor meteo. Evolutia la nivel de aneste legata de evolutia economiei in ansamblu, dar este si maivolatila (de peste doua ori). Cum pentru 2010 estimarile decrestere economica nu sunt semnificativ diferite de 0, probabil casi pe constructii variatia anuala nu va fi de mare amplitudine",spune Marius Muresan, analist la STK Financial.

El a precizat ca sectorul de constructii depinde de asigurareafinantarii proiectelor de infrastructura si banci pentru segmentalrezidential si comercial, in cel din urma segment existand sansemai mari de revenire in 2010.

Cea mai mare companie de constructii de pe Bursa din ultimiiani, Comnord Bucuresti (COSC) a inregistrat in primul trimestru alanului o scadere de 82% a afacerilor, la un nivel de numai 10,1mil. lei (2,4 mil. euro), iar firma a intrat usor pe pierdere, fatade un castig net de 2,1 mil. lei (491.000 de euro) in acelasiinterval din 2009.

Transilvania Constructii Cluj-Napoca (COTR), care s-a mutatrecent pe Bursa, a fost reusit sa-si majoreze afacerile in primultrimestru cu 35%, la 7,6 milioane de lei (1,8 milioane de euro),dar profitabilitatea companiei s-a erodat aproape de zero, inconditiile in care in primele trei luni din 2009 inregistrase uncastig net de 1,3 milioane de lei.

Pe segmentul materialelor de constructii, rezultate mai bune aconsemnat Teraplast Bistrita, ale carei afaceri au urcat cu 14% inprimele trei luni, iar profitul s-a mentinut in jurul nivelului de2,5 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO