Burse - Fonduri mutuale

Manaila, Eldainvest: Dividendele ar putea spori increderea in Bursa

Manaila, Eldainvest: Dividendele ar putea spori increderea in Bursa
04.03.2009, 19:02 25

Indicele BET a urcat cu 4,4%, in vreme ce indicele societatilor financiare BET-FI a consemnat cel mai mare avans din piata, de 5,3%. Brokerii sunt de parere ca piata este in asteptare, fiind prea devreme pentru a vorbi de o revenire.

"Cred ca investitorii asteapta primele semnale de stabilizare a pietei si au nevoie de repere - sa stie pe ce sa se bazeze - si de praguri sa stie cand sa vanda si cand sa cumpere. Preturile la care am ajuns suntintr-adevar extrem de mici si reprezinta o oportunitate pentru investitorii pe termen lung, dar reprezinta conceptia investitorilor despre ce urmeaza sa se intample. Este posibil ca pe fondul aceluiasi entuziasm al pietelor externe, dar negativ, piata locala sa continue sa scada", a declarat Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest.
Aprecierea puternica pe BET s-a datorat in principal avansurilor consemnate de companiile petroliere Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC), de 11,2% si respectiv 5,4%, care au urcat pretul actiunilor la 0,13 lei/actiune si respectiv 0,028 lei/actiune. Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat un avans de 1,7% si respectiv 1,3%. Evolutiile pozitive ale companiilor energetice au urcat indicele de profil BET-NG cu aproape 5%, peste nivelul de 313 puncte.
La categoria SIF-uri, cea mai mare apreciere au inregistrat-o titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu 7,7%, in vreme ce cea mai redusa apreciere, de 4,6%, a fost consemnata de actiunile SIF Moldova (SIF2). Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai tranzactionate actiuni, cu un volum de 1,8 milioane de titluri, valoarea tranzactiilor depasind 0,6 mil. lei. "Cred ca decizia SIF2 de a nu acorda dividende pentru acest an ar putea avea un impact la nivelul evolutiei pretului, deoarece investitorii percep astfel de semnale ca fiind reprezentative pentru stabilitatea unei companii. Daca dintre companiile listate vom vedea mai multe decizii de acordare de dividende, putem fi siguri ca increderea investitorilor in piata va spori", a adaugat Manaila.
Si societatile bancare au inregistrat evolutii pozitive, titlurile Bancii Transilvania (TLV) si cele BRD consemnand un avans de 5,7% si respectiv 2%. La categoria international titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au inregistrat o crestere de 4,7%, urcand astfel la pretul de 33,5 lei/actiune.
"Rezultatele companiilor, chiar daca unele au fost sub asteptari, ajuta investitorii la realizarea unor analize tehnice cu privire la evolutia companiei, insa in conditiile in care lucrurile sunt extrem de fluide la nivelul pietei, iar piata este dominata de un sentiment de nesiguranta, chiar si astfel de analize se pot dovedi imprecise. De asemenea, criza economica a dus la schimbarea perceptiei investitorilor, daca pana acum o majorare de capital putea fi vazuta cu incredere, acum o astfel de masura aduce nesiguranta si tensiune printre investitori", a incheiat Manaila.
Piata locala a inregistrat evolutii asemanatoare pietelor externe, astfel, cea mai mare apreciere la nivelul pietelor europene a fost inregistrata ieri de bursa germana, indicele DAX urcand spre finalul sedintei cu 3,4%, in vreme ce piata britanica si cea franceza consemnau un avans mediu de 2,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO