Burse - Fonduri mutuale

Manaila, Eldainvest: Nu e cazul sa ne bazam pe cresteri sustinute

Manaila, Eldainvest: Nu e cazul sa ne bazam pe cresteri sustinute
02.04.2009, 18:50 26

Bursa de la Bucuresti s-a bucurat si ieri de contextul favorabil international, si pe fondul evolutiilor bursiere externe, care inregistrau avansuri de pana la 4%, piata locala a consemnat o apreciere de 5,8% pe indicele BET. Brokerii atrag insa atentia ca astfel de cresteri nu se vor generaliza astfel incat sa dea nastere unui trend crescator, ci ca este mai precaut sa ne asteptam la o consolidare a pietei la aceste niveluri.

"Nu stiu cat mai pot tine astfel de cresteri, de 5% zilnic. Piata beneficiaza de stirile optimiste care vin de afara si pe fondul acestora vedem aprecieri considerabile pe piata locala. Cred insa ca este mai precaut sa ne asteptam la o perioada de consolidare a pietei decat la alte aprecieri de genul celei din martie, in care societatile financiare au crescut cu peste 30%", a declarat Adrian Manaila, directorul executiv al firmei de brokeraj Eldainvest.
Societatile financiare au marcat cel mai mare avans din piata, de 6,4%, pe indicele BET-FI, evolutie sustinuta de aprecierile SIF Moldova (SIF2), de 8,2% si SIF Oltenia (SIF5), de 8%. In top au urmat cresterile SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 7,8% si SIF Transilvania (SIF3) si SIF Muntenia (SIF4), de peste 4% fiecare.
De asemenea si societatile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat aprecieri semnificative fata de referinta, respectiv de 4,8% si 13%, urcand la preturile de 6,6 lei/actiune si respectiv 0,915 lei/tiltu.
"Preturile sunt in continuare atractive si dau motive serioase de intrare la cumparare pentru investitori. Pe fondul cresterii interesului investitorilor, este posibil sa asistam la o consolidare a pietei la aceste niveluri. Cu toate acestea, perioada urmatoare se anunta incerta, cel putin pana la publicarea rezultatelor trimestriale", a adaugat Manaila.
In sectorul energetic, titlurile Petrom (SNP) au continuat aprecierile din ultimele zile, ieri inchizand sedinta la nivelul de 0,164 lei/actiune, in crestere cu 3,8% fata de referinta.
Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat fiecare aprecieri de peste 4%, in vreme ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) nu au reusit sa inchida pe verde, si au marcat o corectie de 0,3%.
Indicele de profil BET-NG a urcat cu 3%, pana la nivelul de 369 de puncte.
Unele dintre cele mai mari aprecieri din piata au fost inregistrate in sectorul constructiilor si in cel imobiliar, titlurile Dafora Medias (DAFR) si Impact (IMP) consemnand aprecieri aproape de limita maxima de variatie admisa, de 15%.
Si titlurile Broker Cluj (BRK) s-au situat foarte aproape de limita maxima, cu o apreciere de 14,5%, pana la pretul de 0,15 lei/actiune.
"Nu stiu daca e si cazul pietei locale, dar bursele au tendinta de a reactiona pozitiv inainte ca efectele economice sa se manifeste concret la nivelul unei tari. Cei care intra acum la cumparare par sa aiba o viziune mai buna a viitorului. De asemenea sunt multi in piata care apreciaza ca piata locala a atins limita de jos si nu mai are unde sa scada. Sper ca toate acestea sa se confirme", a continuat Manaila.
Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a ridicat la 24,6 mil. lei (5,8 mil. euro), cele mai valoroase tranzactii efectuandu-se pe titlurile BRD, SNP, TLV, SIF5 si SIF2, acestea reprezentand peste jumatate din rulajul zilnic.
"Rezultatele trimestriale sincer ma astept sa fie peste asteptari, insa nu imi fac iluzii. Bineinteles ca vor fi si companii care sa fi simtit mai tare efectele crizei, iar acestea s-ar putea sa aiba in continaure probleme. Rezultate peste asteptari ar putea aduce un nou val de entuziasm in piata, urmat de o alta serie de aprecieri", a incheiat Manaila.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO