Marea coaliţie a SIF-urilor taie porţia de dividende pentru acţionari

16 apr 2014 Autor: Andrei Chirileasa

Dragoş Bîlteanu (stânga), preşedintele SIF Banat-Crişana (SIF1), Gabriel Filimon (centru), directorul general al Muntenia Invest – administratorul SIF Muntenia (SIF4), şi Costel Ceocea (dreapta), preşedintele SIF Moldova (SIF2), vor avea mai mulţi bani pentru investiţii anul acesta după ce nu au dat dividende sau au redus substanţial dividendele faţă de anul trecut

Acţionarii SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) au hotărât ieri ca la cele două societăţi să nu se distribuie dividende, iar la SIF Moldova (SIF2) acţionarii au votat propunerea de dividend mai mic. Astfel, din profiturile cumulate de 302 milioane de lei obţinute anul trecut, cele trei SIF-uri vor păstra rezerve de 268 milioane de lei.

Achiziţiile încrucişate dintre SIF-uri le-au permis acestor societăţi să-şi armonizeze stra­tegiile în sensul reducerii dividendelor şi păstrării unor rezerve mai mari pentru investiţiile proprii.

Spre deosebire de anii trecuţi, când SIF-urile erau presate de acţionari să distribuie dividende cât mai mari, de până la 90% din profiturile raportate, anul acesta SIF-urile au reuşit să-şi păstreze profiturile fără să întâmpine o opoziţie prea puternică din partea acţionarilor. Asta a fost posibil după ce în ultimele două luni SIF-urile au cumpărat între ele pachete mari de acţiuni de la alţi acţionari, devenind printre cei mai influenţi acţionari. Con­ducerile SIF au deja nuclee de acţionari care le susţin strategia (grupul Dragoş Bîlteanu, Najib El Lakis, Romenergo – la SIF1, grupul Banca Transilvania – la SIF2), iar noile parti­ci­paţii încrucişate dau mai multă sigu­ranţă conducerilor SIF. De exemplu, SIF Muntenia deţine 5% din SIF Moldova, iar SIF Moldova deţine 5% din SIF Muntenia, astfel că este foarte uşor ca aceste două societăţi să se susţină reciproc.

Şi SIF Banat-Crişana deţine 5% din SIF Muntenia. Astfel SIF1 şi SIF2, cu 10% din acţiuni, pot lua cam orice decizie în AGA, mai ales în condiţiile în care opoziţia este divizată, iar mulţi acţionari nici nu s-au mai obosit să participe la AGA. Adunarea generală de la SIF Muntenia de ieri s-a ţinut cu un cvorum de 22,1%, iar decizia privind nedistribuirea de dividende a fost luată cu 93,3% din votu­rile ex­pri­mate, doar 6,6% din vo­turi (1,46% din capitalul SIF4) vo­tând îm­po­triva acestei va­riante de repar­tizare a pro­fi­tului.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.04.2014

 

Cuvinte cheie:
sif
, actionari
, dividende
, coalitie
, sif moldova
, sif muntenia
, profit
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide