Burse - Fonduri mutuale

Marile burse, puţin impresionate în continuare de Brexit şi pericolele protecţionismului

Pieţele de capital din întreaga lume nu par să reacţioneze cu adevărat la pericolele pe care le avertizează Casandrele lumii financiare

Pieţele de capital din întreaga lume nu par să reacţioneze cu adevărat la pericolele pe care le avertizează Casandrele lumii financiare

Autor: Dan Grigore Ivan

21.03.2017, 00:04 410

Pieţele de capital din întreaga lume nu par să reacţioneze cu adevărat la pericolele pe care le avertizează Casandrele lumii finan­ciare.

Deşi marii indici bursieri ai lumii au afişat scă­deri luni, imediat după contrele între euro­peni şi americani asupra noţiunilor de pro­tecţionism de la întâlnirea G20 din Baden-Baden şi legat de anunţul premierului May cu privire la anunţarea oficială a declan­şării divorţului de Uniunea Europeană, miş­că­rile de pe burse nu par a reflecta cu adevărat mag­nitudinea problemelor care riscă să se abată asupra sistemului economico-financiar actual.

Indicele FTSE 100, referinţa bursei de pe malul Tamisei, a scăzut ieri cu 0,12%, în vre­me ce valoarea de piaţă a Royal Bank of Scotland a scăzut cu 1,6%, până la 28,8 mi­liarde de lire sterline. În ultimul an, acţiunile RBS au crescut cu 1,61%, în condiţiile în care indicele FTSE 100 a crescut cu 19,7%, însă lira sterlină s-a depreciat în faţa dolarului cu 14% în aceeaşi perioadă. Anunţul şefului execu­tivului de la Londra, prin care a s-a stabilit data de 29 martie drept ziua în care Marea Britanie declanşează articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, în vederea dezlipirii de Uniunea Europeană, nu a luat pe nimeni prin surprindere, însă următorii doi ani par plini de capcane atât pentru Regatul Unit, cât şi pentru Bruxelles, fiind foarte greu de pre­vizionat în acest moment cum va arăta relaţia dintre cele două blocuri economice în martie 2019, moment în care, în mod normal, Londra nu mai face parte din comunitatea europeană.

Referinţa bursei de la Frankfurt, indicele DAX, a coborât luni cu 0,28%, iar depre­cierea de 4% a titlurilor Deutsche Bank a fost cea mai mare de ieri din rândul constituenţilor indicelui german. La Paris, indicele CAC 40 a scăzut cu 0,35%, iar capitalizarea bursieră a companiei ArcelorMittal a scăzut cu 1,19%, cea mai puternică depreciere de ieri de pe malurile Senei.

În regiune, indicele polonez WIG20 a scăzut cu peste 1%, în vreme ce referinţa bursei de la Viena, indicele ATX, a scăzut cu sub 0,1%. În Asia, situaţia a fost mai amestecată, în timp ce bursele din China au crescut uşor, cea niponă a coborât. Indicele Nikkei 225, referinţa pieţei de capital de la Tokio, a scăzut cu 0,35% ieri.

Premierul nipon Shinzo Abe şi can­celarul german Angela Merkel, reprezentând a treia şi a patra economie a lumii, au avut o declaraţie comună prin care au reiterat poziţia celor două ţări cu privire la sprijinul cooperării, comerţului liber şi implicit refuzul oricărei forme de protecţionism, în antiteză cu cele întâmplate la Baden-Baden. „Vrem pieţe deschise, comerţ corect, cu siguranţă nu vrem bariere, ci într-o vreme a «internet of things», dorim să ne conectăm societăţile unele cu altele şi să le lăsăm să facă afaceri corect una cu alta, asta este tot ce înseamnă comerţ liber“ a spus Merkel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO