Burse - Fonduri mutuale

Mark Mobius, gurul pieţelor emergente, faţă în faţă cu vechiul şi noul de la nunţile româneşti şi din industrie

Mark Mobius, gurul pieţelor emergente, faţă în faţă...

Autor: Roxana Pricop

28.07.2013, 12:41 3623

Mark Mobius, preşedintele diviziei de investiţii pe pieţele emergente Templeton Asset Management, scrie într-o postare pe blogul său despre exotismul nunţilor româneşti dar şi despre situaţia industriei din Nord-Vestul ţării.

"Am fost invitat în iunie să particip la nunta unuia dintre angajaţii noştri din România şi am profitat imediat de posibilitatea de a sărbători împreună cu fericitul cuplu, de a vedea o parte diferită a României şi de a vorbi cu localnici despre viaţa de acolo. Petrecerea a fost un microunivers al juxtapunerii dintre vechi şi nou în România şi acest lucru este valabil şi pentru investitorii de acolo, pe măsură ce continuă progresul spre reforma pieţei.

Am zburat până pe aeroportul din Cluj-Napoca; Cluj-Napoca este capitala judeţului Cluj. Zalău, destinaţia finala, este capitala judeţului Sălaj. Amândouă se afla în regiunea Transilvania, care se învecinează cu Ungaria şi Ucraina. M-am întrebat de ce nu putem zbura direct în Zalău şi am aflat mai târziu că, deşi exista o pistă de aterizare acolo, pământul pe care a fost construită (în timpul perioadei comuniste a lui Ceauşescu) era revendicat de foştii proprietari şi trebuia retrocedat. Astăzi, este doar un câmp. Aşa că am mers cu maşina de la Cluj-Napoca la Zalău. Drumuri şerpuite ne-au condus prin peisajul muntos verde, bogat, cu ferme pe câmpiile joase aflate între vârfurile munţilor. Am putut să înteleg de ce la un moment dat există o importantă industrie de mobila în zonă, având în vedere abundenţa pădurilor.

Intrând în Zalău, am văzut câteva clădiri în paragină dar, surprinzător, am văzut şi un imens număr de case şi blocuri nou construite. Din aceasta cauză, am fost şocat să aflu că populaţia oraşului era de doar circa 50.000 de oameni. Părea că fiecare dintre aceşti 50.000 de oameni avea un apartament sau o casă pentru sine având în vedere numarul mare de clădiri din oraş!

Înainte de nuntă am făcut un tur al oraşului, am văzut o catedrală şi câteva biserici şi am avut o discuţie animată cu şoferul nostru despre viaţa de acolo. Şoferul ne-a spus că vorbeşte două limbi, româna şi maghiara, pentru că mulţi dintre locuitorii oraşului sunt maghiari. L-am corectat, spunându-i că de fapt vorbeşte trei limbi, pentru că engleza lui era destul de bună, dar a fost prea modest ca să fie de acord.

Întrând în zona industriala, prima mare fabrică pe care am văzut-o era în paragină. Şoferul ne-a spus că era o fabrică de textile care s-a închis din cauza competiţiei chinezeşti. Apoi am ajuns la o uriaşă fabrică de anvelope, parte din reţeaua globală a unui gigant francez. Se întinde pe mai multe străzi şi funcţionează 24 de ore pe zi, în trei ture de lucru. Am văzut şi o fabrică de ţevi pentru petrol şi gaze, care arată destul de modern, cu o nouă clădire în construcţie. Aceasta făcea parte din reţeaua globală a unei firme argentiniene.

Trecând de zona industrială, am văzut două coşuri în depărtare. Era centrala oraşului, care nu produce numai electricitate, ci şi abur şi apă caldă pentru iarnă. Gazul vine din surse locale, dar şi de la Gazprom, din Rusia, o moştenire a epocii comuniste. Dar nu e ieftin. Pentru a încălzi o casă mare, ni s-a zis, românul mediu are nevoie de aproape 400 de dolari pe lună în timpul lunilor de iarnă".

Despre nunta la care a partifcipat Mobius scrie că "a fost a doua nuntă la care am participat în Romania şi m-am simţit excelent. Cântăreţii erau destul de talentaţi. Melodiile lor molipsitoare aveau cele mai complexe secvente pe care le-am auzit vreodată, încurajându-ne să ne ridicăm şi să dansăm. Erau şi dansatori populari în costume tradiţionale, făcând paşi şi sărituri incredibil de complexe. Apropo de cum se îmbină tradiţia şi modernismul în România, exista şi o trupă care cânta toate marile hituri vestice. În timpul sesiunii de muzică tradiţională, un bariton faimos a cântat o melodie despre viaţă şi dragoste cu versuri (traduse pentru mine de un vecin de masă) care ar face de ruşine orice filosof. “Ţine minte că eşti doar un musafir în această lume; poţi să ai lumea la picioare şi nenumărate bogăţii, dar nu uita că nu eşti nemuritor…”

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO