Burse - Fonduri mutuale

Mark Mobius: Mulţi investitori mici au vândut prea devreme la Fondul Proprietatea

Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group

Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group

Autor: Ioana Tudor

20.11.2014, 00:06 1629
Micii investitori care s-au grăbit să îşi vândă deţinerile la Fondul Proprietatea ar fi câştigat mai mulţi bani dacă ar fi rămas în acţionariat, spune Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group.
 
„Din păcate mulţi dintre investitorii individuali români au vândut prea devreme, iar dacă ar fi rămas în fond ar fi câştigat mai mulţi bani. În acest moment vedem o stabilizare a acţionarilor români“, a spus acesta.
 
WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea
 
La finalul lunii octombrie, persoanele fizice române deţineau 21,1% din capitalul social subscris şi vărsat al Fondului Proprietatea. În momentul listării FP, în ianuarie 2011, peste 40% din fond erau deţinute de investitorii români persoane fizice. Aceştia sunt în mare parte acţionari proveniţi din urma procesului de despăgubire pentru proprietăţile confiscate de regimul comunist. În prezent, fondul are 8.200 de acţionari, faţă de peste 9.500 de acţionari în 2011. În prezent, fondurile străine de investiţii deţin circa 60% din capitalul FP.
 
În 2011, acţiunile Fondului Proprietatea se tranzacţionau în jurul cotaţiei de 0,4 lei/titlu, iar în prezent acţiunile se tranzacţionează la 0,94 lei/titlu. Majoritatea micilor acţionari au primit acţiuni la FP înainte de listarea fondului, fiind luată în calcul o valoare de un leu a acţiunii. Creşterea preţului acţiunii FP a avut loc în special din 2012, când a intrat mai puternic în acţionariat fondul american de hedging Elliott Associates şi a accelerat din 2013, când fondul a vândut din activele din portofoliu.
 
Mobius susţine că fondul rămâne la aceeaşi valoare sau chiar îşi creşte valoarea în ciuda vânzărilor de acţiuni din portofoliu.
 
Anul acesta FP a vândut active de aproape un miliard de lei. Cea mai recentă vânzare a vizat un pachet de 23,6% acţiunile companiei de transport de produse petroliere Conpet Ploieşti (COTE) pentru 99,8 milioane lei. 
 
FP se aşteaptă ca oferta publică iniţială pentru listarea Hidroelectrica, companie la care deţine un pachet de aproape 19,9% din acţiuni, să aibă loc în prima parte a anului 2016. Listarea CE Oltenia este estimată pentru 2015.
 
Acţionarii FP au reînnoit ieri mandatele a trei membri ai Comitetului Reprezentanţilor, întrucât acestea urma să expire anul următor, două în data de 4 aprilie 2015 şi al treilea în data de 13 aprilie. Cei trei membri ai Comitetului Reprezentanţilor care au primit noi mandate sunt consultantul britanic Julian Healy, Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, şi polonezul Piotr Rymaszewski, în funcţie de la începutul anului 2012. Mandatele au o durată de trei ani.
 
Tot ieri, acţionarii Fondului au aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul următor, precum şi cel de-al cincilea program de răscumpărare de acţiuni, care va începe după încheierea celei de-a patra runde de achiziţii şi va viza un număr de maxim 227,57 milioane de acţiuni.
 
Fondul Proprietatea a bugetat pentru anul următor un profit net de 487 milioane de lei, la jumătate faţă de câştigul estimat pentru anul în curs, care a fost revizuit în creştere cu 80%, la 956,8 milioane de lei. FP a bugetat pentru anul următor venituri în scădere cu 13%, la 598,3 mil. lei, comparativ cu 688,35 mil. lei, cât estimează pentru anul în curs. În acest an, Fondul a înregistrat venituri nebugetate de 417 milioane de lei, în mare parte din vânzarea unor participaţii.
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO