Burse - Fonduri mutuale

Market makerii au rulat acţiuni de 73 mil. lei în iulie

Market makerii au rulat acţiuni de 73 mil. lei în iulie

Autor: Roxana Pricop

13.08.2015, 00:00 272

Valoarea totală tranzacţionată de brokerii care acţionează ca market makeri a atins în luna iulie maximul acestui an, de 73 milioane de lei. Faţă de luna precedentă, rulajul asigurat de market makeri a raportat un avans de circa 14%.  Acesta reprezintă 7,38% din media valorii lunare tranzacţionate cu acţiunile incluse în programul de market making, fiind cel mai mare procent înregistrat de la începutul anului. Un market maker este o firmă de brokeraj care se înregistrează la BVB în acest sens şi care astfel se angajează să plaseze ordine de vânzare şi de cumpărare pentru un anumit volum de acţiuni ale unui anumit emitent, pentru un interval de timp din şedinţa de tranzacţionare, beneficiind în schimb de comisioane mai mici din partea bursei.

Principalul scop al market makerului este să asigure lichiditate în piaţă, acţiunile beneficiind de o mai mare stabilitate a cotaţiilor, iar investitorii reuşind mai uşor să îşi găsească o contraparte. Comparând datele înregistrate în iulie cu cele din iunie, pentru unele dintre acţiunile incluse în programul de market making MM, precum Erste Banl, Electrica, Petrom, Romgaz, Banca Transilvania şi Ropharma, au fost înregistrate creşteri ale valorii tranzacţionate de MM şi ale valorii totale tranzactionate pe respectiva acţiune în piaţa sa principală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO