Burse - Fonduri mutuale

​Medlife ar putea fi listată în noiembrie de Raiffeisen. Participaţia listată ar valora cel puţin 44-52 mil. euro, potrivit unui document văzut de ZF. Ar putea fi prima ofertă publică iniţială privată din ultimii opt ani

​Medlife ar putea fi listată în noiembrie de...

Autor: Liviu Popescu

19.10.2016, 19:43 1563

Compania de brokeraj Tradeville a trimis astăzi către investitori o notă de informare prin care îi anunţă de listarea MedLife, lider pe piaţa serviciilor medicale, operaţiune care ar putea să fie intermediată de Raiffeisen în luna noiembrie, potrivit unui document văzut de ZF.

Asta înseamnă că în luna noiembrie, piaţa de capital din România ar putea asista la prima ofertă publică iniţială (IPO) privat de pe piaţa reglementată din ultimii opt ani.

“Compania de administrare a fondurilor de investiţii Value4Capital, desprinsă din fosta Société Générale Asset Management, şi-ar putea marca astfel exitul, după ce a achiziţionat 36,25% din MedLife în 2009 şi a asistat, practic, la cvadruplarea cifrei de afaceri a companiei până în prezent”, se arată în nota preliminară de companie realizată de Tradeville văzută de ZF.

V4C ar putea susţine listarea Med Life pe BVB prin vânzarea unui pachet de 25%-36,25% din acţiunile companiei.


“Luând în considerare informaţiile publicate până acum privind ofertele primite de V4C de la investitori privaţi, achiziţiile realizate de MedLife în 2016 şi cifra de afaceri anticipată pentru anul curent, rezultă o valoare estimată a companiei de 174-209 milioane euro, iar pachetul minim care ar putea fi vândut, potrivit reglementărilor, ar valora 44-52 milioane euro”.

MedLife este lider de piaţă după cifră de afaceri potrivit topului companiilor realizat de ZF şi concurează printre alţii cu Regina Maria şi Medicover, iar eventuala sa listare ar oferi în premieră investitorilor de la BVB expunere pe aceste servicii.

Potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanţe, grupul a realizat în 2015 o cifră de afaceri netă de 412,7 milioane lei, din care aproximativ 70% i-a revenit companiei mamă MedLife SA. Profitul brut realizat la nivel de grup s-a ridicat la 13 milioane lei, iar profitul net a fost de 9,6 milioane lei.

Marja profitului net la nivel de grup a fost, astfel, de 2,33%, mai mică decât a MedLife SA, care, după o pierdere de 10 milioane lei în 2012, şi-a îmbunătăţit treptat profitabilitatea până la o marjă netă de 3,8% în 2015, apropiată de mediană în industrie.

“La această valoare de piaţă, MedLife ar deveni un candidat puternic pentru includerea în indicii BET si BET-TR, depăşind capitalizarea Conpet, care a fost inclusă recent pe lista de monitorizare în acest scop.”

Evenimentul listării ar fi, cu siguranţă, unul care ar atrage atenţia celorlalte companii private asupra acestei modalităţi de finanţare, de la investitori, dar şi unul care ar putea contribui semnificativ la upgrade-ul bursei locale în categoria pieţelor emergente, se mai arată în document.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO