Burse - Fonduri mutuale

Mesajul decodificat al bursei: În 3 - 9 luni economia va suferi o deteriorare. De unde vin cele mai mari riscuri în opinia analiştilor?

Mesajul decodificat al bursei: în 3 - 9 luni economia va suferi o deteriorare. Ce cred analiştii?

Autor: Adrian Cojocar

14.10.2011, 20:55 4542

În contextul scăderilor din ultimele şase luni de pe bursă care au şters un sfert din valoarea indicelui de referinţă al bursei, BET-C, se pune întrebarea dacă această evoluţie este un indiciu că economia îşi va pierde creşterea şi aşa fragilă pe care o are în acest moment.PIB-ul României a crescut cu numai 1,6% şi 1,4% în primele două trimestre ale acestui an.

În general, între evoluţia bursei de la Bucureşti şi cea a PIB-ului României există o corelaţie puternică, tendinţa bursei văzându-se în evoluţia economică cu o întârziere de circa 3 - 9 luni.

De exemplu, bursa a intrat pe o tendinţă descendentă vizibilă la sfârşitul anului 2007, iar circa 9 luni mai târziu, creşterea PIB a încetinit în trimestrul al treilea 2008 la 6,4%, de la un avans de 9,6% în trimestrul anterior.

La începutul lunii martie din 2009 bursa a atins nişte minime multianuale, iar circa trei luni mai târziu, în trimestrul al doilea din 2009, PIB-ul României a atins scăderea maximă, de 8,7%.

Chiar şi deterioarea economică din trimestrul al treilea 2010, când PIB-ul a scăzut cu 2,5% faţă de un declin mai mic, de 1,5% în trimestrul anterior, a fost anticipată de bursă, indicele BET-C pierzând 26% din valoare în perioada aprilie - mai a anului 2010.

"Piaţa de capital anticipează evoluţia economiei cu câteva luni/trimestre, prin urmare, dată fiind evoluţia pieţei interne de capital în ultimele luni (declin de 7,5% în T2 şi de peste 21% în T3), este ridicată probabilitatea ca economia internă să reintre în contracţie pe date trimestru la trimestru încă din a doua jumătate a anului curent.

Practic, dacă încorporăm informa ţiile recente (ieşirea Nokia), eu cred că deja suntem în contracţie (cifrele din august indică un declin al comerţului cu amănuntul cu peste 3% faţă de iulie).

Cererea externă are contribuţie negativă la formarea PIB, iar consumul populaţiei încă se menţine în declin", spune Andrei Rădulescu, analist la Target Capital.

Andreea Gheorghe, director general al SAI Intercapital Investment Management, crede că bursa prevesteşte o creştere economică mai fragilă în perioada următoare.

"Teoretic, bursa reprezintă un barometru al economiei, investitorii tranzacţionând în funcţie de perspective. Economia românească a trecut deja printr-o perioadă de ajustare economică puternică şi prelungită, evoluţia uşor pozitivă a PIB din ultimele trei trimestre nedatorându-se consumului intern. În aceste condiţii, aş spune că evoluţia bursei din ultima perioadă anticipează mai degrabă o evoluţie economică mai slabă în România decât anticipam la începutul anului", spune Gheorghe.

Alţi analişti consideră că scăderile puternice din ultimele luni sunt mai mult rezultatul unei ajustări a percepţiei de risc decât a previziunilor privind evoluţia economiei interne.

"Pe lângă perspectivele macroeconomice ale României, evoluţia bursei este direct influenţată de contextul la nivel european şi mondial şi de apetitul la risc al investitorilor. În opinia mea, scăderea bursei de la Bucureşti în acest moment reflectă mai mult creşterea aversiunii la risc a investitorilor decât o certitudine în ceea ce priveşte deteriorarea condiţiilor economice naţionale. Asta nu înseamnă că economia va avea o evoluţia foarte bună în perioada următoare, însă nu mă aştept la o trecere în zona negativă, aşa cum ar putea fi anticipat, având în vedere deprecierile importante ale cotaţiilor acţiunilor în ultimele două luni", consideră Adrian Danciu, şeful departamentului de analiză din cadrul Broker Cluj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO