Burse - Fonduri mutuale

Miliardarii români faţă în faţă cu oferta Petrom. Numai Dan Adamescu spune că este interesat

Miliardarii români faţă în faţă cu oferta Petrom. Numai unul spune că este interesat

Miliardarii români faţă în faţă cu oferta Petrom. Numai unul spune că este interesat

Autor: Andrei Chirileasa, Adrian Cojocar

24.06.2011, 00:07 6397

Cei mai bogaţi români, Dinu Patriciu, Ioan Niculae, Ion Ţiriac,Gabriel Popoviciu sau Dan Adamescu, ar putea mobiliza uşor câte 50de milioane de euro, bani cu care ar cumpăra fiecare 1% din Petrom,la preţul actual de pe Bursă.

Lor li s-ar putea alătura alţi investitori puternici, precumfraţii Cristescu, Ovidiu Tender sau Gabriel Comănescu, unii dintrecei mai puternici industriaşi locali, Dorinel Umbrărescu şi NeluIordache, doi dintre cei mai puternici constructori din România,sau "retailerii" Dragoş Pavăl (Dedeman) şi Cezar Rapotan(Arabesque). Ei şi alţi câţiva ar putea acoperi cel puţin jumătatedin oferta de acţiuni de la Petrom, cea mai mare din istoria burseide la Bucureşti, şi s-ar asigura că românii vor mai avea un cuvântde spus în adunarea generală a acţionarilor sau că măcar vorbeneficia în final de creşterea preţurilor carburanţilor, care leafectează afacerile.

Companiile româneşti din construcţii, transporturi, dar şi dinindustria alimentară sau retail au suferit cel mai mult în ultimiiani din cauza creşterii preţurilor carburanţilor.

Oamenii de afaceri locali au reclamat în numeroase rândurifaptul că statul le-a cedat prea uşor com­paniile importante dineconomie investitorilor străini, în timp ce capitalul românesc afost ocolit în marile privatizări.

În 1999, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu şi Gelu Tofan aufăcut ofertă guvernului CDR pentru preluarea Petrom, însă RaduBerceanu, care era pe atunci ministru al industriilor, s-a opus.Acum, investitorii români au ocazia de a participa la a douaprivatizare a celei mai mari companii româneşti.

Cu toate astea, miliardarii români se dovedesc pragmatici cândvine vorba de banii lor şi nu arată un interes deosebit pentru adeveni acţionari minoritari într-o companie în care deciziileimportante sunt luate la Viena.

Dintre primii cinci miliardari enumeraţi, doar Dan Adamescu,proprietarul centrelor co­merciale Unirea Shopping Center şi alcom­paniei Astra Asigurări, a răspuns că ar fi interesat să cumpereacţiuni în oferta Petrom. El dispune de lichidităţi şi a realizatachiziţii de zeci de milioane de euro în ultima perioadă (HotelulInterconti­nental şi 24% din Astra Asigurări).

Ion Alexandru Ţiriac, cel care conduce acum holdingul tatăluisău, miliardarul Ion Ţiriac, a răspuns prin intermediul asistenteisale că o astfel de investiţie nu se încadrează în strategia ŢiriacHolding.

Gabriel Popoviciu, unul dintre cei mai puternici investitori dinsectorul imobiliar, a declarat că nu se poate pronunţa, necunoscânddetalii despre ofertă. Popoviciu a investit sute de milioane deeuro în proiectul Băneasa, iar anul trecut a cumpărat mallul Tiagodin Oradea, aflat în faliment, pe care se pregăteşte acum să-lrelanseze.

În acest moment se ştie doar că oferta de la Petrom va avea loccel mai probabil în a doua parte a lunii iulie, însă nu a foststabilit nici preţul şi nici cât din ofertă va reveniinvestitorilor locali.

DinuPatriciu şi Ioan Niculae nu au răspuns la întrebările ZF. Patriciueste cel mai apropiat de sectorul petrolier, el devenind miliardarîn 2007 după ce le-a vândut grupul Rompetrol kazahilor de laKazMunaiGaz. El şi-a reorientat apoi investiţiile către imobiliareşi retail, investind 50 de milioane de euro în reţeaua de băcăniiMic.ro.

Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, are afaceri însectoare diverse, de la agricultură până la producerea deîngrăşăminte chimice, producţia de ţevi sau turism. El deţine şi orafinărie (rafinăria Astra Română), fiind apropiat astfel desectorul petrolier.

Cu câteva excepţii însă, antreprenorii români sunt destul depuţin prezenţi în sectoare strategice precum energia sau sistemulbancar, deciziile în aceste sectoare fiind luate de marile grupuristrăine, care nu ţin neapărat seama de nevoile oamenilor de afacerilocali.

Întrebaţi dacă oamenii de afaceri români ar trebui încurajaţi săcumpere acţiuni Petrom, reprezentanţii mediului de afaceri se aratăsceptici.

"O investiţie de acest gen nu o faci din patriotism. Dacă daiprioritate unui român (la cumpărarea de acţiuni Petrom - n.red.) şivinde a doua zi la străini? Trebuie lăsată piaţa să-şi spunăcuvântul. Banii străini sunt la fel de buni. Capitalul românesc aretotuşi un handicap faţă de cel străin din cauza costurilor ridicatepe care le are în spate", spune Florin Pogonaru, preşe­dinteleAsociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Şi în rândul celor mai mari investitori români de pe bursăpărerile sunt împărţite.

"Cred că destul de multă lume ar fi interesată să cumpereacţiuni Petrom. Sigur că sunt interesat, însă înainte trebuie săvăd prospectul de ofertă şi la ce preţ se vor vinde. Dacă oferta seva face la de două ori preţul de piaţă, nu va fi interesat nimeni.Nu cred că oferta de la Petrom se va face anul acesta, aş fibucuros să aibă loc în toamna aceasta, dar cred că mai degrabă vaavea loc anul viitor", spune Marius Cristescu, proprietarul BegaGroup.

Ovidiu Tender, care deţine grupul Tender cu activităţi în maitoate domeniile de activitate, spune că nu este interesat săcumpere titluri OMV Petrom pentru că filosofia grupului este săinvestească în companii în care poate să deţină controlul, nu îninvestiţii de portofoliu pe bursă.

"După cum se vede, piaţa pregăteşte un preţ mai mic decât cel dedinainte de anunţarea ofertei. Este o acţiune interesantă şi vor fisolici­tări corespunzătoare. Aştept să văd condiţiile din ofertă şiapoi îmi voi face un plan în ceea ce priveşte oferta Petrom. Totuşinu cred că va fi realizată luna viitoare", spune Dumitru Tudor,unul dintre cei mai mari investitori de pe bursă.

Nici senatorul UDMR Attila Verestoy, care deţine un portofoliude acţiuni listate de 8 mil. euro, dar şi lichidităţi de câtevamilioane de euro, nu s-a decis dacă va cumpăra la Petrom: "Voi faceo analiză".

Fostul arbitru de fotbal Constantin Frăţilă, care deţine 1% dinSIF Transilvania, spune că nu cunoaşte businessul Petrom şi nuinvesteşte în ceea ce nu cunoaşte. "Din patriotism, aş prefera săcumpăr acţiuni OMV sau Erste Bank decât acţiuni la Petrom, pentrucă ele controlează ce se întâmplă în filialele româneşti", maispune Frăţilă, care a precizat că deţine un pachet mai mic deacţiuni la Erste Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO