Burse - Fonduri mutuale

Milionarii de la Teraplast isi ajusteaza portofoliile: Goia cumpara, Viciu vinde

Milionarii de la Teraplast isi ajusteaza portofoliile: Goia cumpara, Viciu vinde
21.05.2009, 00:00 429

Principalii actionari ai producatorului de profile din PVC Teraplast Bistrita (TRP), Dorel Goia si Emanoil Viciu, ale caror participatii valoreaza pe Bursa milioane de euro, au realizat tranzactii importante in ultimele saptamani, Goia cumparand pachete de actiuni de pe Bursa reprezentand 0,5% din capital, in timp ce Viciu a vandut de la inceputul anului circa 1,4% din actiunile companiei.

Dorel Goia, care este principalul actionar al Teraplast, cu 33,5% din actiuni, a investit 500.000 de lei (120.000 de euro) in ultima saptamana pentru achizitii de titluri de pe Bursa. El a cumparat prin intermediul BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania, care se ocupa si de programul de rascumparare de actiuni derulat de Teraplast in vederea distribuirii lor catre managerii companiei. Prin participatia pe care o detine la Teraplast, Goia este in prezent unul dintre cei mai bogati investitori locali de pe Bursa, actiunile sale fiind evaluate in prezent la 8,7 mil. euro. El mai detine si 10,3% din firma LCS Imobiliar din Cluj-Napoca (LCSI), participatie care valoreaza aproape 500.000 de euro. Goia a incasat in acest an de la LCSI dividende in valoare de 320.000 de lei (76.000 de euro).
Emanoil Viciu, al doilea actionar al Teraplast, dar si presedintele Consiliului de Administratie, a incasat in ultimele luni 1,34 mil. lei (320.000 de euro) din vanzarea de actiuni Teraplast. El a inceput sa vanda in ianuarie, dupa expirarea perioadei de 6 luni de la listare in care principalii actionari nu au avut voie sa realizeze vanzari.
"Vanzarile au fost determinate de o necesitate momentana de cash, desi momentul nu este cel mai favorabil, intrucat actiunea nu este in acest moment la valoarea ei reala. Nu voi mai vinde cantitati importante", a declarat pentru ZF Emanoil Viciu. El a vandut prin intermediul ING Bank. In urma tranzactiilor, Viciu si-a redus participatia la Teraplast la circa 19,2%, insa chiar si asa valoarea detinerii sale se ridica la 5 mil. euro.
Teraplast a fost una dintre companiile care au inregistrat scaderi medii pe Bursa de la listare, pretul actiunilor scazand cu 58% din data de 2 iulie 2008, fata de o scadere de 55% in aceeasi perioada pe indicele BET-XT al celor mai lichide 25 de companii listate. Compania s-a listat in urma unei oferte publice initiale derulata in martie 2008, cea mai mare de anul trecut, prin care compania a strans de pe Bursa aproape 14 mil. euro. Oferta a fost intermediata de Raiffeisen Capital & Investment.
Teraplast a raportat in primul trimestru afaceri de 30,26 mil. lei, in scadere cu 28% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce profitul companiei a crescut cu 6%, la 2,57 mil. lei.
Ieri, actiunile Teraplast au stagnat in jurul nivelului de 0,36 lei, capitalizarea companiei fiind de 25,8 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO