Energie

Statul finanţează cu 227-320 mil.lei o investiţie la central termoelectrică de la Iernut deţinută de Romgaz

Statul finanţează cu 227-320 mil.lei o investiţie la...

Autor: Roxana Rosu

11.12.2017, 14:25 291

Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al Romgaz, va acorda companiei o finanţare nerambursabilă cuprinsă între 227 milioane lei şi 320 milioane lei pentru o investiţie la turbinele pe gaz de la centrala termoelectrică de la Iernut.

Contractul semnat de cele două părţi se va derula în perioada 7 decembrie 2017- 31 decembrie 2020, iar finanţarea provine din contul Planului Naţional de Investiţii (PNI), un fond alimentat din vânzarea de certificate de emisii gaze cu efect de seră .

Investiţiile incluse în PNI primesc finanţare nerambursabilă în procent de maxim 25% din valoarea cheltuielilor eligibile, în baza unor contracte de finanţare.

Producătorul şi furnizorul de gaze naturale a finalizat anul trecut o investiţie de 238 de milioane de lei în staţia de comprimare a gazelor la Sărmăşel, ceea ce a dus automat la creşterea capacităţii de înmagazinare a depozitului.

Investiţii sunt prevăzute şi în depozitul Depomureş, cu o capacitate actuală de 300 de milioane de metri cubi. Acolo, investiţia este de 87 de milioane de euro, termenul de finalizare fiind anul 2022.

Romgaz este o companie listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o capitalizare de 12,1 miliarde de lei. Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%.

Din 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO