Burse - Fonduri mutuale

Ministerul Finantelor a dat verde pentru dividende la SIF-uri. Decizia ramane insa la administratori

Ministerul Finantelor a dat verde pentru dividende la SIF-uri. Decizia ramane insa la administratori
12.03.2009, 00:00 77

Proiectul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind modificarea Ordinului nr.75 din 2005 prin care se stabileste modul de intocmire a situatiilor financiare in cazul societatilor de investitii financiare a primit aviz favorabil din partea Ministerului de Finante, potrivit unui anunt al CNVM.

Proiectul prevede ca SIF-urile pot inregistra pierderile potentiale rezultate din deprecierea portofoliului de actiuni listate direct in bilant, adica ajustarile de valoare privind participatiile vor determina o scadere a capitalurilor proprii si nu a profitului net. Vechiul ordin obliga SIF-urile sa-si inregistreze pierderile potentiale in contul de profit si pierdere, iar avand in vedere scaderea dramatica de anul trecut a Bursei, aceste pierderi ar fi anulat in totalitate profiturile obtinute de SIF-uri din activitatea operationala, punandu-le in imposibilitatea de a raporta profit si de a distribui dividende.
Modificarea regulamentului de raportare nu inseamna insa automat ca SIF-urile vor distribui dividende, decizia privind repartizarea profitului apartinand consiliilor de administratie, care stabilesc ordinea de zi pentru adunarile generale ale actionarilor.
De exemplu, SIF Moldova (SIF2) a propus actionarilor nedistribuirea de dividende. SIF Moldova si-a realizat situatiile financiare conform vechiului regulament si a inregistrat un profit net de doar 1,9 mil. lei (516.000 de euro), de 34 de ori mai mic decat in 2007, dupa ce si-a inregistrat in contul de profit si pierdere, la capitolul cheltuieli, ajustari in valoare de 113 mil. lei pentru deprecierea portofoliului de actiuni. Fara aceste ajustari, profitul net al SIF Moldova s-ar ridica la peste 110 mil. lei, iar societatea ar putea distribui dividende.
"Vrem sa vedem mai intai forma finala a proiectului publicata de catre CNVM si apoi vom discuta in Consiliul de Administratie ce avem de facut", a declarat Alexandru Matei, vicepresedintele SIF Moldova.
Societatea ar mai avea la dispozitie circa zece zile pentru a-si reface situatiile financiare si a veni cu o noua propunere privind distribuirea profitului net, avand in vedere ca AGA a fost convocata pentru data de 24/25 aprilie.
Conducerea SIF Oltenia (SIF5), singura care nu a convocat pana la aceasta data AGA de bilant, nu a hotarat inca daca va distribui sau nu dividende.
"La nivelul Consiliului de Administratie nu s-a conturat inca o decizie. Articolul 69 din legea societatilor comerciale spune ca o societate care inregistreaza scadere a activului net nu poate distribui dividende. Cu toate ca in contul de profit si pierdere este inregistrat un rezultat pozitiv, cat timp activele nete sunt mai mici decat la inceputul lui 2008 nu avem de-a face cu profit. In aceste conditii, se contureaza ideea de a respecta prevederile legale", spune Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia.
Textul articolului 69 din Legea 31/1990 a societatilor comerciale, modificat prin OUG nr. 52/2008, are urmatorul continut: "Daca se constata o pierdere a activului net, capitalul social subscris va trebui reintregit sau redus inainte de a se putea face vreo repartizare sau distribuire de profit".
Tinand cont de aceasta prevedere, niciunul dintre cele cinci SIF-uri nu ar putea distribui dividende, intrucat toate au inregistrat scaderi ale activelor nete. Cu toate acestea, trei dintre SIF-uri au propus actionarilor distribuirea de dividende din profiturile anului trecut si sunt hotarate sa mearga inainte cu aceste propuneri, dupa ce Ministerul de Finante a clarificat problema profiturilor.
"Profitul net pe care il distribuim este real, este realizat din tranzactii pe Bursa, din dividende, din vanzarea participatiilor din portofoliu. Dividendul nu poate fi pus sub semnul intrebarii", sustine Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.
SIF Transilvania a propus actionarilor un dividend brut de 0,03 lei/actiune, cu 20% mai mic decat anul trecut, in conditiile in care profitul net a scazut cu 14% anul trecut, la 94,7 mil. lei (25,7 mil. euro). SIF Banat-Crisana (SIF1) intentioneaza sa distribuie actionarilor un dividend brut tot de 0,03 lei/actiune, in scadere cu 57%, in timp ce dividendul propus de SIF Muntenia (SIF4) este de 0,04 lei/actiune, mai mic cu 43%.
Principalul motiv pentru care SIF-urile au redus nivelul dividendelor, iar unele iau in calcul nedistribuirea de dividende este scaderea nivelului lichiditatilor, conducerile SIF propunandu-si sa pastreze lichiditati si pentru investitii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO