Burse - Fonduri mutuale

Mircea Ursache, ASF: CA-ul de la SIF Banat-Crişana nu are competenţa să reducă de unul singur capitalul

Mircea Ursache, vicepre­şedintele pe piaţa de capital la ASF

Mircea Ursache, vicepre­şedintele pe piaţa de capital la ASF

Autor: Roxana Pricop

10.10.2013, 00:05 329
Consiliul de administraţie al SIF Banat-Crişana (SIF1) nu poate decide de unul singur reducerea capitalului social şi trebuie să obţină acordul acţionarilor în Adunarea Generală Extraordinară (AGEA), a spus Mircea Ursache, vicepre­şedintele pe piaţa de capital la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Oficialul are însă în plan să propună modificarea legislaţiei astfel încât pentru SIF-uri să fie mult mai uşor să ia decizii în AGEA.
 
Săptămâna trecută, SIF 1 a luat întreaga piaţă prin surprindere anun­ţând pe bursă că administratorii au hotărât reducerea capitalului social al societăţii cu până la 10%. Conducerea SIF 1 şi-a justificat decizia printr-un articol din actul constitutiv al SIF-ului care însă încalcă prevederile articolului nr. 114 din Legea societăţilor comerciale 31/1990, care nu dă voie AGEA să delege către CA reducerea capitalului social. Totuşi actul constitutiv al SIF-ului a fost avizat de fosta CNVM care nu a obiectat împotriva faptului că această delegare ar încălca prevederile legii societăţilor comerciale. „CA-ul de la SIF Banat-Crişana nu are competenţa să reducă de unul singur capitalul social. Administratorii SIF-ului îşi justifică decizia printr-un articol din actul constitutiv care însă încalcă legea societăţilor comerciale. Actele constitutive ale SIF-urilor nu au mai fost însă aliniate la ultimele modificări ale Legii 31/1990 care au avut loc în anii 2006-2007. Fostul CNVM ar fi trebuit să le ceară SIF-urilor să îşi actualizeze actele constitutive cu legislaţia în vigoare. Acest lucru nu s-a întâmplat însă şi astfel am ajuns în situaţia ca un articol din actul constitutiv al SIF 1 să nu fie conform cu Legea 31/1990“, a spus Mircea Ursache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO