Burse - Fonduri mutuale

Mittal si Solidmet se bat pentru controlul operatorului portuar Comvex Constanta

Mittal si Solidmet se bat pentru controlul operatorului portuar Comvex Constanta
10.02.2009, 00:00 461

Tribunalul Constanta a stabilit la finele lunii ianuarie ca hotararea prin care Consiliul de Administratie al Comvex a anulat subscrierea realizata de Expert Placement Services este ilegala. Decizia tribunalului poate fi atacata in termen de 15 zile. Arcelor Mittal a fost reprezentat in proces de casa de avocatura Popovici, Nitu si Asociatii.

De asemenea, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a respins saptamana trecuta o cerere inaintata de catre actionarul majoritar al Comvex, firma Solidmet Bucuresti, privind anularea ofertei publice de preluare derulata de Arcelor Mittal pentru achizitionarea pachetului majoritar al terminalului.
Solidmet este controlata in proportie de 55% de doua persoane fizice, Liviu-Marin Muntean si Corneliu Idu, potrivit Mediafax.
Miza litigiilor dintre Arcelor Mittal si Solidmet privind Comvex este controlul celui mai mare terminal de la Marea Neagra, specializat in operarea materiilor prime solide vrac. Terminalul este specializat in manipularea, depozitarea si transbordarea materiilor prime cum ar fi minereuri de fier, carbuni, cocs, bauxita. Comvex este singurul terminal pentru operarea marfurilor solide vrac din arealul Marii Negre ce are posibilitatea de a acosta nave tip "cape size" de mare capacitate.
Operatorul portuar a inregistrat in primele noua luni ale anului trecut un profit net de 23,7 milioane de lei (6,5 milioane de euro), cu 90% mai mare decat cel din perioada similara din 2007, pe fondul unor afaceri in crestere de peste doua ori, de 111,6 milioane de lei (30,6 milioane de euro). Arcelor Mittal, cel mai mare client al Comvex, cu o pondere de circa jumatate in afacerile acestuia, a anuntat anul trecut ca-si va diminua productia cu circa 30% la combinatele din Europa, inclusiv Romania, fapt ce ar putea afecta operatiunile in port ale Comvex Constanta.
Arcelor Mittal este cel mai mare producator de otel din lume, cu o productie de 110 milioane de tone pe an. Grupul, controlat de miliardarul indian Laksmi Mittal, a realizat o cifra de afaceri de 105 mld. dolari si un profit net de 10,37 mld. dolari.
Solidmet SRL din Bucuresti a obtinut in 2007 un profit net de 5 mil. lei la venituri totale de 6 mil. lei. Compania activeaza in sectorul serviciilor si are 3 angajati, conform datelor de la Ministerul de Finante. Potrivit ultimelor informatii disponibile, firma este controlata de Corneliu Idu, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Constanta.
Expert Placement Services, una din subsidiarele Mittal Steel Holdings, a intrat in actionariatul Comvex Contanta in luna iulie a anului trecut, achizitionand un pachet de 35,99% din actiuni. La momentul respectiv, Expert Placement a achiztionat atat pachetul de 21,73% cedat de societatea ECE Energy Consulting Establishment, cat si participatia fondului strain East Capital, care detinea un pachet de peste 5% din companie. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la circa 87,5 milioane de lei (24,3 milioane de euro).
In urma achizitionarii pachetului de 36% din societate, Expert Placement era obligata, conform legii pietei de capital, sa lanseze o oferta publica de preluare a terminalului in decurs de maximum doua luni de la momentul depasirii pragului de detinere de 33%.
Inainte ca Mittal Steel sa lanseze oferta publica de preluare, Consiliul de Administratie al Comvex a decis majorarea capitalului social cu circa 5,5 milioane de lei, prin emiterea unui numar de circa 2,2 milioane de actiuni noi.
Desi decizia a fost luata pe data de 26 august 2008, aceasta a fost publicata la Bursa de Valori dupa o luna, pe data de 26 septembrie 2008, conform datelor de pe site-ul Bursei.
In cadrul majorarii, Comvex a decis sa anuleze subscrierea realizata de Expert Placement, motivand ca societatea nu a derulat inainte de toate o oferta publica de preluare a companiei. In aceste conditii, participatia Mittal ar fi scazut la 26%.
La scurt timp dupa publicarea deciziei privind finalizarea majorarii de capital, Arcelor Mittal a inaintat o oferta publica de preluare a operatorului portuar, prin intermediul Mittal Steel Holdings.
Oferta publica de preluare a operatorului portuar s-a ridicat la 155,6 milioane de lei (42 milioane de euro), pentru un pachet reprezentand 64,01% din capitalul social, fiind una dintre cele mai mari de pe Bursa din ultimii ani. Pretul oferit de Arcelor Mittal este de 55 lei/actiune, fiind acelasi cu cel la care producatorul de otel a intrat in actionariatul Comvex. La acest nivel, compania este evaluata la 243 milioane de lei (57 milioane de euro), excluzand majoarea de capital. In aceste conditii, actionarii minoritari ai operatorului portuar ar putea iesi din actionariatul companiei la un pret cu circa 62% mai mare decat pretul din piata, de 34 lei/actiune. Oferta a fost suspendata insa de CNVM din cauza litigiilor aparute ulterior.
Solidmet a contestat la CNVM oferta publica de preluare a Arcelor Mittal, specificand ca grupul a lansat oferta dupa finalizarea majorarii de capital si ca acesta ar mai detine doar 28,13% din Comvex, ceea ce ar face imposibila derularea unei oferte de preluare.
CNVM a respins contestatia depusa de Solidmet, privind anularea ofertei publice de preluare si nu a recunoscut nici majorarea de capital. Conform Comisiei, Consiliul de Administratie este indreptatit sa suspende drepturile de vot, insa nu poate restrange si alte drepturi ale actionarilor, cum ar fi dreptul de preferinta.
Pe de alta parte, la jumatatea lunii noiembrie a anului trecut, conducerea Comvex a atacat in instanta deciziile CNVM prin care a aprobat lansarea ofertei de preluare de catre Mittal Steel Holdings. In prima etapa a litigiului, Comvex a castigat la Curtea de Apel Bucuresti procesul intentat CNVM, iar autoritatea a suspendat derularea ofertei pana la solutionarea procesului.
Solidmet a invocat si faptul ca Arcelor Mittal nu este actionar al Comvex, de aceea neputand lansa o oferta publica de preluare. CNVM a respins si aceasta contestatie, specificand faptul ca Arcelor Mittal este societatea-mama a Expert Placement Services, ceea ce ii permite sa actioneze in mod concertat cu aceasta pentru derularea unei oferte publice de preluare.
Mittal Steel a mai preluat in 2005, de la fondul de investitii Broadhurst, operatorul portuar Romportmet Galati, platind pentru pachetul majoritar de actiuni suma de 47 milioane de dolari. Grupul controlat de miliardarul Laksmi Mittal a cumparat in 2001 pachetul majoritar de actiuni al combinatului siderurgic Sidex Galati pentru 70 milioane de dolari. Asadar pretul platit pentru cei doi operatori portuari este mai mare decat pretul cu care a cumparat actiunile Sidex de la stat.
Arcelor Mittal mai controleaza combinatul siderurgic de la Hunedoara si producatorii de tevi de la Roman si Iasi.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO