Mizele din spatele unirii BVB şi Sibex: derivate la BVB, câştig din fuziune de 10 milioane de lei şi salvarea Sibex

7 mar 2017 Autor: Dan Grigore Ivan

♦ Sibex Bursa de la Sibiu, este de şase ani pe pierderi ♦ SIF-urile, printre cei mai mari acţionari, au împins spre fuziune ♦ 83 de acţiuni Sibex pentru o acţiune BVB ♦ Capitalizare BVB de 275 mil. lei, Sibex de 14,4 mil. lei ♦ Preţ acţiune BVB la 35,8 lei, Sibex la 0,4 lei ♦ Caştig estimat din fuziune 10 milioane de lei.

Candva două mari rivale, bursa de valori de la Bu­cu­reşti şi cea de la Sibiu se pregătesc pentru ma­rea fuziune, un proiect mai vechi, dar care pană în prezent nu a putut fi concretizat din cauza orgo­liilor.

Acţionarii Sibex ar urma să pri­mească o acţiune BVB pentru fiecare 83 de acţiuni deţinute la Sibex, prima de fuziune de pe urma fuziunii s-ar ri­dica la 10 mil. lei, bursa de la Sibiu, de şase ani pe pierderi, ar urma să se des­fiinţeze, iar la Bucureşti ar reveni deri­va­tele, dispărute de pe această piaţă din 2013. Toate aceste aspecte reies din proiectul de fuziune al celor două burse, primul demers de acest fel în d­i­recţia unei singure burse în Romania.

Procesul prin care Bursa de Valori Bucureşti (BVB) absoarbe bursa de la Sibiu (Sibex) pare a fi intrat în linie dreaptă în condiţiile în care acţionarii şi-au dat acordul de principiu, iar în aprilie vor vota cu privire la aprobarea finală. Astfel, această nouă încercare, după cea eşuată în 2006, ar putea rea­duce piaţa derivatelor la Bucureşti, după ce BVB a renunţat la aceste pro­duse în 2013.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.03.2017

 

Cuvinte cheie:
sibex
, bvb
, fuziune
, castigare
, salvare
, unire
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide