Burse - Fonduri mutuale

Mobius spune că ar putea să nu fie interesat de giganţii energetici de stat dacă nu produc valoare

 Mobius spune că ar putea să nu fie interesat de giganţii energetici de stat dacă nu produc valoare

Autor: Andrei Chirileasa

08.09.2010, 23:53 18

Primul lucru pe care cei de la Templeton îl vor face la FondulProprietatea (FP) este o eva­luare amănunţită a portofoliuluifondului, care conţine destule "comori ascunse" în opinialor.
"Ceea ce trebuie să facem mai întâi este să vedem unde estevaloarea ascunsă a portofoliului, pentru că sunt multe companii înportofoliu care deţin proprietăţi subeva­luate sau care nu suntutilizate la capacitate maximă. Acest demers presupune ocola­borare strânsă cu Guvernul privind sectorul energieielectrice, pentru că multe companii din sector care se află înportofoliul Fondului Proprietatea sunt controlate de stat", adeclarat Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton AssetManagement, într-un interviu acordat ZF după adunarea generală aacţionarilor de la FP de la înce­putul săptămânii în care FranklinTem­pleton a primit mandatul de administrator.
Una dintre principalele probleme pe care Templeton trebuie să lerezolve cu statul este legată de înfiinţarea celor două companiienergetice naţionale, unul dintre proiectele principale alefostului ministru al economiei Adriean Videanu.
Proiectul pre­vede reunirea celor mai importanţi pro­du­cători deenergie aflaţi în portofoliul Ministerului Economiei în doi giganţienergetici integraţi.
Problema este că Fondul Proprietatea deţine participaţiisemnificative în cinci dintre companiile im­plicate în proiect(Hidroelectrica, Nuclear­electrica, şi com­plexurile energeticeCra­iova, Rovinari şi Turceni), companii care au fost profitabileîn ultimii ani şi care reprezintă circa 25% din activelefondului.
În locul acestora, fondul ar trebui să primească participaţii încele două companii energetice, care vor cuprinde însă şi activecare au generat pierderi mari în ultimii ani, precumtermocentralele aparţinând Termo­e­lectrica şi producătorii decărbune din Oltenia. Proiectul a stârnit nemulţumiri în rândulacţionarilor minoritari ai FP, care cred că înfiinţarea celor doigiganţi va scădea interesul investitorilor străini pentru FondulProprietatea.
Cei de la Franklin Templeton spun că sunt interesaţi de acestproiect doar în mă­su­ra în care va genera valoare adăugată. "Dacădin combinaţia acestor companii nu va rezulta valoare adăugată, nune inte­re­sea­ză, nu vrem acest proiect", a precizat Mobius.
El va trebui însă să negocieze cu reprezentanţii MinisteruluiEconomiei, care deţin controlul companiilor din sectorulener­getic. Pe de altă parte, statul contro­lează în acest moment49% din Fondul Proprietatea şi şi-a numit patru repre­zen­tanţi înComitetul Reprezentanţilor care va supraveghea administrareafondului de către Templeton. Cei patru reprezentanţi sunt: BogdanDrăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Monica Maurer,consiliera fostului ministru ale economiei, Cristian Buşu, fostconsilier al lui Emil Boc, şi Sorin Mândruţescu, şeful OracheRo­mânia şi preşedintele Camerei de Comerţ Ro­mâno-Americane, deasemenea un apropiat al PD-L. Acţionarii minoritari suntreprezentaţi de Corin Trandafir, avocatul familiilor Auschnit şiMalaxa.

"Şi apoi avem Petrom"
Participaţia de 20,1% deţinută la OMV Petrom (SNP) este în prezentcea mai valoroasă din portofoliul Fondului Pro­prie­tatea, având opondere de circa 30% din active (865 mil. euro la preţul de ieri depe Bursă). Cu toate acestea, Petrom nu a mai distribuit dividendeîn ultimii doi ani, iar acum se pregăteşte să ceară bani de laacţionari pentru a-şi finanţa programele de investiţii.
"Întrebarea nu este ce planuri avem noi cu Petrom, întrebarea estece planuri au ei cu noi", glumeşte Mark Mobius.
Reprezentanţii Franklin Templeton spun că deşi au o relaţie bună cucei de la OMV de peste zece ani şi au investit în grupul austriacprin intermediul celorlalte fonduri ale lor, vor trata problemapar­ticipaţiei la Petrom strict din punctul de vedere albusinessului.
"Partea bună cu Petrom este că e mai transparentă decât altecompanii din por­tofoliu, iar structura acţionariatului ne oferă unnumăr de oportunităţi pe care le vom explora şi vom vedea care estecea mai bună pentru fond", a declarat Greg Ko­nieczny,coordonatorul echipei din România a Franklin Templeton.
Petrom pregăteşte o majorare de capital de 600 mil. euro, care afost aprobată în principiu de acţionari în aprilie. FondulProprietatea ar trebui să vină cu 120 mil. euro pentru a-şi menţineparticipaţia.

Expunerea exclusiv pe România este un factor cheie în"vânzarea" fondului
Reprezentanţii Franklin Templeton susţin că pe termen lung au învedere şi o di­ver­sificare a fondului pe plan inter­na­ţional, darîn prima fază se vor orienta către com­pa­niile locale, atâtlistate, cât şi nelistate, unde există multe oportunităţi în acestmo­ment.
"Atracţia investitorilor străini pentru Fondul Proprietatea cândvom merge să-l listăm la Londra este că investiţiile fondului suntdoar în România. Acesta va fi un factor cheie în vânzareafondului", explică Mobius.
El mai spune că va încerca să strângă cât mai mulţi bani prinoferta publică pe care o va derula pe Bursa de la Londra. "Vatrebui să emitem noi acţiuni. Trebuie să fie o ofertă semnificativăpentru a atrage interesul bro­ke­rilor şi fondurilor", a precizatşeful Tem­pleton Asset Management, cel care coor­do­nează de peste20 de ani investiţiile Franklin Templeton pe pieţele emergente.Strategia de promovare a fondului va cuprinde vizite alemanagerilor de fonduri străine în România, la companii dinporto­fo­liul fondului, dar şi vizite ale repre­zen­tan­ţilorfondului la birourile marilor investitori din Londra, SUA, Japoniasau China. "Vrem să aducem companii chineze de in­ves­tiţii, să leexplicăm ce este România, ce este fondul. Rolul nostru va fi săpromovăm România. Listarea la Londra va ajuta ţara", a mai spusMobius.
Printre misiunile pe care şi le asumă cei de la Templeton se numărăşi acordarea de ajutor statului în listările viitoare, asistenţaacor­dată companiilor din portofoliu pentru dez­voltare şitransparentizarea pieţei de ca­pital din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO