Burse - Fonduri mutuale

Mobius vrea sa stranga 500 mil. dolari prin listarea Fondului Proprietatea

Mobius vrea sa stranga 500 mil. dolari prin listarea Fondului Proprietatea

Mark Mobius, presedinte executiv al Templeton Asset Management: Nu cred ca putem face listarea Fondului pana la finele anului. Exista probleme in structura Guvernului pentru a obtine semnaturile necesare. Daca vom putea sa facem Fondul functional, speram sa putem ajuta sa diminuam din impactul reducerii pensiilor si a salariilor, pentru ca unul dintre primele lucruri pe care vrem sa il facem este sa platim dividende.

06.06.2010, 23:20 23

Declaratiile de vineri, 4 iunie, ale lui Mark Mobius vin saconfirme sansele tot mai mici ca listarea Fondului Proprietatea saaiba loc anul acesta, avand in vedere ca modificarile legislativecare vor face posibila preluarea administrarii de catre FranklinTempleton asteapta inca pe masa Guvernului.

Fara aprobarea noului act constitutiv al Fondului si acordulGuvernului, si mai apoi cel al actionarilor, Franklin Templeton nuse poate instala la carma de administrator. Chiar daca oficialiiFranklin Templeton au inceput deja sa evalueze activele Fondului siau deschis un birou temporar in Bucuresti format din 11profesionisti.

"Nu cred ca putem face listarea Fondului pana la finele anului.Exista probleme in structura Guvernului pentru a obtine semnaturilenecesare. Stim ca venirea noastra aici are loc in unul dintre celemai dificile momente din istoria economica a Romaniei, avand invedere ca Guvernul urmeaza sa reduca salariile cu aproximativ 4mld. lei, si pensiile sunt 3 mld. lei in incercarea de a obtine 7mld. lei la buget. Daca vom putea sa facem Fondul functional,speram sa putem ajuta sa diminuam din impactul reducerii pensiilorsi a salariilor, pentru ca unul dintre primele lucruri pe care vremsa il facem este sa platim dividende", a spus Mark Mobius,presedintele executiv al Templeton Asset Management.

La ultima sa vizita in Romania, care a avut loc in luna martie,Mark Mobius a facut public calendarul listarii Fondului, anuntandca "daca pe 1 iulie incepem administrarea efectiva a FonduluiProprietatea, listarea ar putea avea loc in septembrie". Intervalulscurt de timp ramas pana pe 1 iulie face imposibila instalareaFranklin Templeton la carma Fondului in calendarul initial anuntat,avand in vedere ca doar pentru convocarea actionarilor suntnecesare cel putin 30 de zile.

Listare prin IPO pentru a strange 500 mil. dolaricapital de investitii

Oficialii Templeton iau in calcul listarea printr-o ofertainitiala de titluri (Initial Public Offering - IPO), desi unuldintre amendamentele aduse Ordonantei 81 din 2007, in curs deaprobare de mai bine de un an la Parlament, elimina obligativitateaca Ministerul de Finante, actionar cu peste 56% din capitalulFondului, de a derula o oferta secundara de vanzare a unui pachetde actiuni, iar Ionut Popescu, directorul general al Fondului,sustine o listare directa, fara oferta, pe Bursa.

"As vrea ca listarea sa se realizeze printr-un IPO prin care saatragem bani suplimentari, pentru ca, din vizitele pe care le-amfacut la companiile din Romania, am identificat numeroaseoportunitati de investitii. Pana la urma scopul final este saajutam Romania, iar pentru ca acest lucru sa se intample avemnevoie de bani", a adaugat Mobius.

Grzegorz Konieczny, seful biroului local al companiei FranklinTempleton, a precizat ca "daca listarea se face cu emisiune deactiuni, valoarea ofertei trebuie sa fie de cel putin de 250-300mil. dolari, de preferat 500 mil. dolari pentru a atrage mariiinvestitori straini si pentru a ne asigura ca lichiditatea Fonduluiva fi buna".

Managementul local crede ca listarea e posibila in2010

La numirea sa in functia de director general al Fondului, IonutPopescu a declarat ca obiectivele mandatului sau sunt semnareacontractului de administrare cu Franklin Templeton si listarea laBursa, sperand ca Fondul sa fie listat in 2010. Contactat de ZFpentru a comenta declaratiile facute de oficialii FranklinTempleton, Ionut Popescu a raspuns: "Cred in continuare ca Fondulpoate sa fie listat anul acesta. Fondul se va lista direct peBursa, ulterior urmand sa fie facuta oferta de titluri".

El a fost numit la finele lunii decembrie in functia de directorgeneral al Fondului Proprietatea, inlocuind-o pe Daniela Lulache,care a incasat impreuna cu alti doi membri ai directoratului circa500.000 de euro pentru incetarea mandatului inainte de termen.

Amanarile Guvernului i-au costat pe americani 3 milioanede dolari

"Momentul listarii este foarte important. Cand am fost selectatidrept administratori, era o ocazie minunata de listare, pentru capietele de actiuni erau in crestere, iar activitatea de IPO foarteintensa. In momentul de fata, calendarul de listare depinde demomentul in care suntem numiti oficiali administratori. Speram capana la finele lunii iunie, procesul de oficializare sa fieincheiat, in caz contrar, putem vorbi de Craciun sau chiar de AnulNou, avand in vedere ca din iulie incepe vacanta parlamentara", amai spus Mobius.

Franklin Templeton a castigat mandatul de administrator in urmacu an, pe 9 iunie, facand cea mai avantajoasa oferta financiara,respectiv un comision de circa 13 mil. euro pe an. Cu toateacestea, nici pana in prezent compania nu a preluat efectivadministrarea. Ultimul an "de asteptari" a costat FranklinTempleton 3 mil. dolari, suma reprezentand deplasarile, biroul siechipamentele necesare. "Oferta pe care am facut-o pentruadministrarea Fondului expira saptamana viitoare (pe 9 iunie - n.red.), astfel ca am prelungit-o cu inca sase luni, interval in caresperam ca lucrurile sa se rezolve", a anuntat Smart. Despredificultatea cu care biroul din Romania devine functional, MarkMobius a spus ca nu este un caz singular, probleme in deschidereaunui birou intampinand si in Vietnam in urma cu 17 ani. Alaturi desediul operatiunilor de administrare a activelor de aproape treimiliarde de euro ale Fondului, biroul din Bucuresti va putea servidrept platforma de distributie a fondurilor proprii administrate deFranklin Templeton.

In cautare de oportunitati la Sibiu

Desi nu sunt inca administratori ai Fondului, oficialii FranklinTempleton fac deplasari in teritoriu pentru a identificaoportunitati de investitii.

"Am vizitat o serie de companii in Sibiu si credem ca existaenorme oportunitati de a le extinde. Iata de ce vrem sa incepemmunca cat de repede ne poate permite Guvernul. Am identificatoportunitati in sectorul productiei de masini, al bunurilor deconsum. De asemenea, o companie de remedii naturiste ni s-a parutinteresanta. Si nu in ultimul rand, sectorul petrolier si algazelor", a afirmat seful Templeton Asset Management.

De la infiintarea Fondului, in 2005, si pana in prezent,diferitele conduceri locale nu s-au implicat in administrareaactiva a Fondului prin noi achizitii si nici prin listarea vreuneicompanii din cele peste 50 de participatii nelistate dinportofoliu, alegand un management pasiv al activelor axat in mareparte pe incasarea dividendelor de la companiile din portofoliu siplasarea lichiditatilor in depozite bancare sau instrumente cuvenit fix. Cu cateva exceptii, vanzarea Centrofarm si exit-ul depeste 220 mil. euro din fosta Electrica Oltenia, portofoliulFondului este similar cu cel primit la infiintare. ImagineaFondului este un alt aspect pe care reprezentantii FranklinTempleton isi propun sa il imbunatateasca odata inceput mandatul deadministrare.

"Ne propunem sa imbunatatim imaginea Fondului prin crestereatransparentei. Suntem constienti ca nu exista suficientatransparenta nici in structura actionariatului", a conchisSmart.

Potrivit celor mai recente informatii furnizate de Fond, la 13mai, Ministerul Finantelor Publice controla 56,9% din capital,patru persoane juridice, fiecare cu cate o participatie de peste1%, detineau cumulat 6,8% din Fond, in timp ce trei persoanefizice, cu detineri de peste 1%, aveau impreuna un pachet de 8%. Unpachet de 23,6% din capitalul Fondului se afla in proprietatea apeste 3.400 de persoane fizice.

Nici Mobius nu a reusit sa grabeasca listareaFP

28 iulie 2009

Ne pare rau de ceea ce se intampla cu actionarii privati aiFondului acum. Acestia ar trebui sa fie tratati corect si adecvatsi sa isi poata primii banii. Ca administratori ai Fondului, vomtrece prin multe provocari. Primele lucruri de care ne vom ocupavor fi evaluarea portofoliului FP, aducerea pe Bursa a companiilornelistate unde Fondul detine participatii si cel mai important vomlista Fondul pe piata locala si pe bursa de la Londra.

26 martie 2010

Speram sa vedem Fondul pe Bursa de la Bucuresti in 2010. Daca pe1 iulie incepem administrarea efectiva a Fondului Proprietatea,listarea ar putea avea loc in septembrie.

4 iunie 2010

Nu cred ca putem face listarea Fondului pana la finele anului.Stim ca venirea noastra aici are loc in unul dintre cele maidificile momente din istoria economica a Romaniei, iar guvernantiisunt preocupati cu reducerea salariilor si a pensiilor. Daca vomputea sa facem Fondul functional, speram sa putem ajuta sa diminuamdin impactul reducerii pensiilor si salariilor, pentru ca unuldintre primele lucruri pe care vrem sa il facem este sa platimdividende in valoare de un miliard de lei, din care 600 de milioanede lei vor merge la Guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO